Nórsky najvyšší súd zamietol dovolanie Michalákovej, pre odobraté deti sa obráti na Štrasburg

NETKY.SK • 30 Január 2017, 16:27 • 2 min
Nórsky najvyšší súd zamietol dovolanie Michalákovej, pre odobraté deti sa obráti na Štrasburg

OSLO - Najvyšší súd v Nórsku zamietol dovolanie Češky Evy Michalákovej, dôvod zamietnutia neuviedol. Informoval o tom dnes petičný výbor na podporu rodiny Michalákovcov. Tá sa od roku 2011 snaží o navrátenie dvoch synov z pestúnskej starostlivosti v nórskych rodinách do starostlivosti matky, napísal na svojej internetovej stránke Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

Michalákovci sa teraz plánujú obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Výbor pre petície zároveň informoval, že po ukončení súdneho procesu v Nórsku rodine nič nebráni, aby komunikovala priamo s pestúnmi oboch chlapcov. Od nich má v úmysle žiadať plnenie povinností vyplývajúcich z českého občianstva synov.

"Chystáme sa osloviť priamo pestúnov a oznámiť im napríklad to, že by sa s deťmi mali dostaviť na preskúšanie z českého jazyka na niektorú z českých škôl," povedal za výbor v liste Pavel Hasenkopf.

 

VIDEO Bezprávie v Nórsku: Z rodín násilím berú deti, sociálna služba ich predáva i pedofilom

Nórska sociálna služba Barnevernet Eve a Josefovi Michalákovcom odobrala deväťročného Davida a 11-ročného Denisa pred šiestimi rokmi. Dôvodom malo byť údajné zanedbávanie, fyzické týranie a sexuálne zneužívanie detí zo strany otca i matky.

Podľa tamojšej polície sa podozrenie nepotvrdilo, napriek tomu úrady a následne súdy považovali zistenia za natoľko závažné, že deti ponechali u pestúnov. Odvtedy chlapci žijú oddelene, každý v inej rodine, doplnil ČRo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona