Nórsky monarcha s manželkou zavítali dnes na Slovensko

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:04 • 2 min
Nórsky monarcha s manželkou zavítali dnes na Slovensko

Nórsky monarcha s manželkou zavítali dnes na Slovensko

slovakia

left justify in out

Na historicky prvú návštevu priletel dnes na Slovensko nórsky kráľ Harald V. s kráľovnou Sonjou. Ide o šestnástu kráľovskú návštevu v dejinách krajiny, ktorou zástupcovia monarchií poctili SR. Naposledy bol na Slovensku v apríli minulého roku jordánsky kráľ Abdalláh II.
      Trojdňová návšteva je pre Slovensko nielen významnou diplomatickou a spoločenskou udalosťou, ale má význam aj pre upevňovanie bilaterálnych a hospodárskych vzťahov medzi krajinami.
      Oficiálny program kráľovského páru sa začne v utorok (26.10.) uvítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Hostitelia, prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou, budú vítať hosťa tradičným slovenským zvykom - chlebom a soľou.
      V ten istý deň by sa Jeho Veličenstvo Harald V. mal stretnúť aj s dvojicou najvyšších ústavných činiteľov - predsedom parlamentu Richardom Sulíkom a premiérkou Ivetou Radičovou. Bratislavčania budú mať príležitosť vidieť kráľovský pár popoludní v uliciach hlavného mesta pri prehliadke historického centra v sprievode primátora Andreja Ďurkovského. Kráľovná Sonja spolu s manželkou prezidenta SR navštívia aj galériu moderného umenia Danubiana, kde si pozrú výstavu diel umelca Jozefa Jankoviča. Kráľovský pár sa stretne aj so zástupcami nórskych a slovenských médií a poskytne rozhovor spravodajskej televízii TA3.
      Nórsky panovník v stredu (27.10.) slávnostne otvorí konferenciu o rozvoji ekonomických vzťahov, ktorej budú dominovať témy zodpovedného prístupu k podnikaniu a dôstojných pracovných podmienok. Kráľovná Sonja by si v rámci dámskej časti programu mala pozrieť hydroterapeutické centrum Gaudeamus pre postihnuté deti a dospelých v bratislavskom Lamači a tvorivé dielne v Ústredí ľudovej umeleckej výroby.
      Kráľovský a prezidentský pár si nájdu čas na ochutnávku vín vo vinohradníckej Modre, kde navštívia aj galériu zasvätenú kráľovi pop-artu Andymu Warholovi, ktorý v roku 1982 kráľovnú Sonju maľoval. Do Bratislavy sa vrátia popoludní, aby na Hrade otvorili výstavu o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi. Program druhého dňa by mali ukončiť na koncerte nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars.
      V záverečný deň ich nabitého programu pôjdu na stredné Slovensko, kde si chcú pozrieť objekty zrekonštruované z Nórskeho finančného fondu. V historickej Banskej Štiavnici navštívia Slovenské banské múzeum, Starý zámok, kaštieľ Sv. Antona a v Žiari nad Hronom spoločnosti s nórskym kapitálom podnikajúce v oblasti metalurgického priemyslu Slovalco a Sapa Profily.
      Späť do vlasti by mal nórsky kráľovský pár odletieť vo štvrtok 28. októbra v podvečerných hodinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies