Nórsky miliardár Rökke venuje väčšinu svojho majetku na výskum oceánov

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 19:03 • 2 min
Nórsky miliardár Rökke venuje väčšinu svojho majetku na výskum oceánov

OSLO - Jeden z najbohatších ľudí Nórska, priemyselník Kjell Inge Rökke, dnes oznámil, že sa chce odvďačiť spoločnosti, a preto jej venuje väčšinu svojho majetku. Ten má podľa odhadov hodnotu dve miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

Prvým krokom bude financovanie novej výskumnej lode v partnerstve s nórskou pobočkou organizácie Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

 

"Oceány mi dali veľa príležitostí. Som za to vďačný," povedal Rökke v zriedkavom interview pre denník Aftenposten, vychádzajúci v nórskom hlavnom meste Oslo.

 

Zmluvu na stavbu plavidla podpísali v pondelok, ale kúpnu hodnotu nezverejnili. Loď, ktorá je dlhá 181 metrov a poskytne priestor 60 výskumníkom, majú spustiť na vodu v roku 2020.

Rökke neuviedol, koľko zo svojho majetku venuje na filantropiu, ale dodal, že nápad financovať výskumné plavidlo dozrieval niekoľko rokov.

 

"Oceány pokrývajú 70 percent povrchu Zeme a ešte toho treba veľa prebádať," povedal v interview. Na mapovanie oceánov a ovzdušia sa využijú miniponorky a drony.

 

Hlavnou misiou plavidla bude zničiť plastový odpad, čo je vo svete morí narastajúci problém, keďže plasty nie sú vôbec biodegradovateľné, ale namiesto toho sa rozpadajú na menšie kusy. Ryby a planktón sa nakoniec kŕmia mikročiastočkami plastickej hmoty, ktoré takto prenikajú do potravinového reťazca.

 

Magnát Rökke (58) má podiely v ropnom a rybárskom priemysle vrátane plavidiel na lov morských kôrovcov nazývaných aj severský krill, ktoré sa plavia po Severnom ľadovom oceáne. Priemyselník je tiež hlavným akcionárom v konglomeráte Aker ASA, ktorý podniká v rybolove, stavebníctve a strojárstve.

 

Nórska pobočka WWF sa napriek rozdielnym názorom na ťažbu ropy neobáva spolupráce s magnátom a bude "naďalej Rökkemu odporovať, ak s ním nebude súhlasiť", vyhlásila jej vedúca Nina Jensenová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona