Nórsky kráľovský pár má rád prírodu a šport, rovnako ako Slováci

NETKY.SK • 21 Október 2010, 11:50 • 2 min
Nórsky kráľovský pár má rád prírodu a šport, rovnako ako Slováci

Nórsky kráľovský pár má rád prírodu a šport, rovnako ako Slováci

slovakia

left justify in out

img

Nórsky kráľovský pár síce cestuje rád a veľa, ale kráľ Harald V. a kráľovná Sonja ročne prijmú pozvanie na zahraničnú štátnu návštevu iba do dvoch krajín. Tento rok bude jednou z nich práve Slovensko, ktoré ich privíta 25.-28. októbra. Viac zaujímavých faktov o kráľovskej rodine a ich záľubách porozprávala TASR veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoenová.
      "Kráľovský pár nesmierne rád športuje a venuje sa rekreačným aktivitám v prírode," otvorila Skymoenová dlhý zoznam kráľovských záľub. Tieto aktivity sú podľa nej v Nórsku veľmi populárne, rovnako ako sú populárne na Slovensku. "Kráľ Harald chodí veľmi rád do divočiny, aktívne sa venuje poľovníctvu a rybárči. Hlboko sa zaujíma o problematiku ochrany životného prostredia," uviedla.
      Kráľ aj jeho manželka milujú šport. Obaja sa podieľali na príprave Zimných olympijských hier v roku 1994 v nórskom Lillehammeri. Hry otvoril kráľ Harald, zatiaľ čo kráľovná aktívne spolupracovala na príprave kultúrneho programu.
      Okrem iného sú Haraldovou vášňou aj preteky jácht. V roku 1987 získal titul majster sveta a v roku 2005 sa stal majstrom Európy. "A pretekov regát sa zúčastňuje dodnes," dodala Skymoenová.
      Kráľovná Sonja rozhodne nezaostáva za svojím manželom v počte a pestrosti svojich koníčkov. "Obzvlášť sa zaujíma o umenie a kultúru..., je aj nadšenou fotografkou," priblížila veľvyslankyňa. Sonja sa angažuje aj v oblasti práce s utečencami. Nedávno navštívila najväčší utečenecký tábor v Keni.
      Obaja manželia sú všestranne vzdelaní. Kráľ Harald študoval humanitné vedy, ekonómiu a históriu. "Kráľovná Sonja má diplom z módneho návrhárstva a krajčírstva, rovnako študovala humanitné vedy, účtovníctvo, módny dizajn, francúzsky a anglický jazyk a, samozrejme, umenie, konkrétne históriu umenia," vymenovala veľvyslankyňa.
      Úlohy nórskej monarchie sú v modernej histórii hlavne reprezentatívne, zatiaľ čo výkonná moc je v rukách vlády. Kráľ otvára parlament a predsedá zasadaniam vlády. Pár organizuje štátne návštevy a kráľ prijíma poverovacie listiny od veľvyslancov v Nórsku.
      Harald a Sonja veľa cestujú aj po svojej vlasti a snažia sa navštíviť toľko miest, koľko je v ich silách. "Je to úžasná príležitosť stretnúť ľudí, stretnúť ich tam, kde žijú a kde pracujú, dozvedieť sa, čo sa deje, aké sú ich obavy a starosti a podobne... Tento pravidelný kontakt s ľuďmi znamená, že ľudia ich môžu vidieť, poznajú ich a ich popularita je v Nórsku veľmi, veľmi vysoká," dodala Skymoenová.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies