Nórsky kráľ odovzdal Abelovu cenu 2012 matematikovi Endremu Szemerédimu

NETKY.SK • 22 Máj 2012, 23:51 • 2 min
Nórsky kráľ odovzdal Abelovu cenu 2012 matematikovi Endremu Szemerédimu

Nórsky kráľ odovzdal Abelovu cenu 2012 matematikovi Endremu Szemerédimu

slovakia

left justify in out

img

Abelovu cenu 2012 považovanú za neoficiálnu Nobelovu cenu za matematiku si dnes v Oslo prevzal z rúk nórskeho kráľa Haralda V. rodák z Budapešti Endre Szemerédi (71).
      Nórska akadémia vied ocenila profesora Rutgersovej univerzity v americkom štáte New Jersey a spolupracovníka Matematického výskumného ústavu Alfréda Rényiho Maďarskej akadémie vied v Budapešti za zásadný prínos k diskrétnej matematike a teoretickej počítačovej vede, ako aj za hlboký a trvalý vplyv na aditívnu teóriu čísel a ergodickú teóriu.
      Diskrétna matematika je relatívne novým matematickým odborom, ktorý sa venuje štruktúram, charakterizovateľným celými číslami, skúma grafy, seriály a geometrické konfigurácie. Jej pokrok podmienil predovšetkým rozvoj informatiky.
      Cenu, ktorá je dotovaná sumou šesť miliónov nórskych korún (v prepočte okolo 750.000 eur), zriadili v roku 2002 pri príležitosti 200. výročia narodenia nórskeho matematika Nielsa Henrika Abela. Ten zomrel vo veku iba 26 rokov.
      Cieľom ocenenia, ktorého prvým laureátom sa o rok neskôr stal Jean-Pierre Serre, je propagácia a zvyšovanie prestíže matematiky najmä medzi mládežou.
      O nositeľovi ceny každoročne rozhoduje komisia piatich matematikov z Nórskej akadémie vied. 
      V uplynulých rokoch sa laureátmi ocenenia stali Michael F. Atiyah a Isadore Manuel Singer (2004), Peter D. Lax z Newyorskej univerzity (2005), Lennard Carlsson zo Švédskeho kráľovského technologického inštitútu (2006), americky vedec indického pôvodu Srinivasa S.R. Varadhan z Newyorskej univerzity (2007), matematici Jacques Tits z Francúzska a Griggs Thompson z USA (2008), profesor ruského pôvodu Michail Gromov, žijúci vo Francúzsku (2009), John T. Tate z Texaskej univerzity v Austine (2010) a John Milnor z Inštitútu pre matematické vedy Stony Brook University v New Yorku (2011).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies