Nórsku kráľovnú Sonju očaril pohľad na súčasné slovenské umenie

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:32 • 2 min
Nórsku kráľovnú Sonju očaril pohľad na súčasné slovenské umenie

Nórsku kráľovnú Sonju očaril pohľad na súčasné slovenské umenie

slovakia

left justify in out

img

Prvé kroky nórskej kráľovnej Sonje počas spoločného programu s prvou dámou Slovenska Silviou Gašparovičovou neviedli k historickým pamiatkam, ale k súčasnému slovenskému umeniu v múzeu na vode - v Danubiane.
Kráľovná Sonja neskrývala silný umelecký zážitok, ktorý v nej vyvolalo múzeum samotné i výstava jedného z najvýznamnejších slovenských výtvarných umelcov dneška Jozefa Jankoviča. "Celá Danubiana je fantastická. Spôsob, akým je postavená, si ma veľmi získal. A aj spôsob, akým do nej preniká svetlo," opísala svoje pocity po výstave. "Myslím, že v budúcnosti máte šancu urobiť z nej (z Danubiany) významné miesto, na ktoré sa prídu ľudia radi pozrieť. To, čo som videla, na mňa urobilo veľký dojem," odpovedala na otázku TASR.
Kráľovná je známa svojou vášňou pre umenie a, ako prezradila, jednoznačne preferuje moderné umenie pred klasickým. To tvorí aj hlavnú časť jej súkromnej umeleckej zbierky. "Zbieram nórske umenie, súčasné nórske umenie," priblížila. Jej zbierka sa však po dnešku rozrastie aj o dve slovenské diela - obrazy od Milana Lukáča a Petra Pollága, ktoré jej darovalo múzeum.
Kráľovná a prvá dáma sa do Danubiany nevybrali náhodou. Na tomto nápade sa zhodli obe strany - slovenská aj nórska. "Je to zaujímavé miesto pre návštevu, pretože Jej Veličenstvo kráľovná Sonja má veľmi rada umenie a, ako povedala pred chvíľou, moderné. Tak som si myslela, že to pre ňu bude veľmi zaujímavé a som rada, aký prejavila záujem a ako sa jej výstava páčila," zhodnotila výsledky nápadu prvá dáma Silvia Gašparovičová. "Som veľmi rada, že ste ju vybrali," dodala kráľovná.
Jankovičova výstava v modernom čunovskom múzeu dostala názov Svedectvo na okraji a je výpoveďou umelca o totalite. "Výstava je takým silným zážitkom totalitného systému, takže je to také symbolické," priblížila Gašparovičová. Pre diela sú charakteristické postavy s deformovanými, predĺženými končatinami v rôznych obmedzujúcich pózach.
Riaditeľ múzea Vincent Polakovič je rád, že obe dámy sa vybrali práve do Danubiany, ktorá tento rok oslavuje desiate výročie. "Táto výstava sa stretla už od začiatku septembra, keď sme ju otvorili, s veľkým ohlasom, videlo ju už niekoľko tisíc ľudí. A je to nakoniec veľké šťastie, že práve takýto termín si vybrala kráľovná na návštevu Slovenska, keď takéto niečo v Danubiane beží," povedal Polakovič, ktorý sprevádzal kráľovnú po celej výstave.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies