Nórsko začalo pochybovať, že NATO môže poskytnúť vojenskú pomoc včas

NETKY.SK • 24 September 2019, 10:24 • 2 min
Nórsko začalo pochybovať, že NATO môže poskytnúť vojenskú pomoc včas

OSLO – Skupina nórskych analytikov pochybuje, že NATO bude schopné poskytnúť Nórsku včasnú vojenskú pomoc v prípade nepriateľských akcií. Blokové krajiny môžu celkovo odmietnuť pomôcť spojencovi.

slovakia

left justify in out

Dôvodom budú byrokratické oneskorenia (koordinácia použitia kolektívnych síl v súlade s článkom 5. Zmluvy). Je tiež možné, že krajiny bloku môžu vôbec odmietnuť pomôcť svojim spojencom a nechať Oslo samostatné riešiť svoje problémy. Rozhodnú, že sa jedná o vnútorné záležitosti, ktoré nepresahujú rozsah operácie boja proti terorizmu.

 

Podľa mnohých nórskych vojenských analytikov nie je potrebné sa spoliehať na pomoc Aliancie, ale na posilnenie národných ozbrojených síl, pre ktoré je potrebné zvýšiť náklady na armádu.

 

Iní experti v Nórsku (ktorí rozdeľujú rozpočtové prostriedky) vyjadrujú opačný názor, pričom zabezpečujú, že neexistuje dôvod na obavy a netreba naháňať strach a predovšetkým sa spoliehať na včasnú pomoc spojencov, ktorí nikoho ešte nezradili. Preto ešte nie je potrebné zvyšovať financovanie armády, najmä by sa malo vyhnúť dodatočným odpočtom za kolektívnu bezpečnosť.

 

Všetci títo odborníci a analytici však kategoricky odmietajú zvážiť svoje problémy z iného uhla pohľadu, a ktorí by ani neexistovali, ak by sa Nórsko nezúčastňovalo na pro-americkom kurze zhoršenia vzťahov s Ruskom (neposkytovalo svoje územie na rozsiahle cvičenia NATO, na testovanie a skúšku raketových striel na územie Ruskej federácie, nenavrhovalo zasahovať ruské civilné lode, pretože Američanom sa zdá, že ich všade sledujú a iné aktivity).

 

Nórsko by malo začať uvažovať o príklade Turecka a vydať sa na cestu vlastných národných záujmov, ktoré určite neznamenajú zhoršenie vzťahov s Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies