Nórsko vyzvalo členské krajiny EÚ na sankcie voči Maďarsku

NETKY.SK • 30 August 2014, 07:45 • 2 min
Nórsko vyzvalo členské krajiny EÚ na sankcie voči Maďarsku

BUDAPEŠŤ - Nórsko sa vo štvrtok obrátilo na Európskú úniu, aby vyzvalo jej členské krajiny na sankcie voči Maďarsku. Podľa internetového vydania denníka Népszabadság to oznámil dnes v nórskej verejnoprávnom rozhlase NRK nórsky minister pre európske záležitosti Vidar Helgesen.

slovakia

left justify in out

"Máme vážne obavy z toho, čo sme v uplynulých niekoľkých rokoch videli v Maďarsku v súvislosti s vývojom demokracie a zákonov. Obraciame sa na EÚ, aby nemlčala, keď v jednej z jej členských krajín sa strácajú demokratické hodnoty," cituje denník vyjadrenie Helgesena v NRK.
      

Podľa denníka Nórsko zadržiava v súčasnosti podporu vo výške 1,3 miliardy nórskych korún (159,6 milióna eur) po tom, čo maďarská vláda zaútočila voči občianskemu združeniu Ökotárs Alapítvány, ktoré vedie konzorcium rozdeľujúce peniaze z Nórskej občianskej nadácie na podporu. "Platby sme pozastavili, pretože nemienime financovať maďarské zmeny," zdôvodnil Helgesen, ktorý zdôraznil, že v záležitostí sankcií voči Maďarsku oslovili všetky členské krajiny únie.
      

Vo štvrtok zverejnilo európske vydanie ekonomického denníka Financial Times pod titulkom "Cesta Maďarska späť do minulosti" ostrú kritiku maďarskej vlády, ktorú napísal práve Helgesen. Podľa jeho slov chce Orbánova vláda skoncovať so západnými dogmami a ideológiami, pričom by chcela zaviesť "neliberálny" štát. Helgesen konštatoval, že vláda Fideszu po nástupe k moci v roku 2010 vymenila najvyšších predstaviteľov justície a riaditeľov múzeí i divadiel, prísnejšie kontroluje médiá, zmenila volebný systém a v tomto roku začala útočiť aj na občianske organizácie.
      

Nórsky minister pripomenul, že premiér Viktor Orbán obvinil jeho krajinu z toho, že kvôli presadzovaniu vlastných záujmov podporuje prostredníctvom občianskych združení politických aktivistov v Maďarsku. "Vyjadrenie nórskeho ministra je nedôveryhodné, hmlisté, zovšeobecňujúce a chýbajú v ňom najzákladnejšie fakty," reagoval pre agentúru MTI maďarský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Péter Szijjártó. "V prípade, ak minister krajiny, ktorá nie je členom EÚ, vyjadruje verejne obavy v súvislosti s členskou krajinou únie, by sa očakávalo, že si bude ctiť základné európske hodnoty," povedal štátny tajomník, podľa ktorého sa malo Nórsko najskôr lepšie informovať a malo by si ctiť fakty.
      

Szijjártó okrem iného zdôraznil, že Maďarsko urobilo v minulosti mnoho pre slobodu v strednej Európe a teraz pracuje na tom, aby sa Európa opäť stala konkurencieschopnou. "Maďarské riešenia sú úspešné. Naše opatrenia, ktoré boli predtým podrobované ostrej kritike, preberá teraz čoraz viac krajín," dodal. Helgesen už v júni vyjadril vážne obavy z opatrení maďarských úradov namierených proti občianskej spoločnosti a z pokusov o obmedzovanie slobody prejavu v Maďarsku.
      

Ku kauze okolo preverovania tokov financií z fondu maďarskou vládou Helgesen konštatoval, že cieľom Nórskeho fondu je podporovať uplatňovanie európskych hodnôt. "Postoj maďarských orgánov, ktoré porušujú uzavreté zmluvy, znamená súčasne aj odklon od týchto hodnôt," uviedol minister.
      

Maďarský štátny tajomník zodpovedný za riadenie úradu vlády János Lázár pred časom vyhlásil, že by bolo vhodné, keby maďarské orgány preverili toky peňazí z Nórska. Podľa jeho názoru totiž týmito financiami disponujú občianske združenia blízke politickým stranám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies