Nórsko udelilo nové licencie na prieskum ložísk v Barentsovom mori

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 20:34 • 2 min
Nórsko udelilo nové licencie na prieskum ložísk v Barentsovom mori

TROMSO - Nórsko dnes udelilo 10 nových licencií na prieskum ložísk ropy a plynu v Barentsovom mori. Ich súčasťou sú aj tri licencie na prieskum v pôvodne nedotknutých vodách neďaleko hraníc s Ruskom. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Spomínaných 10 licencií, ktoré zahŕňajú 40 prieskumných blokov v Barentsovom mori, získalo celkovo 13 firiem, medzi nimi nórsky Statoil, americké spoločnosti Chevron a ConocoPhillips či ruský Lukoil. Ako povedal nórsky minister ropného priemyslu Tord Lien, "potenciál je obrovský. Ak budú firmy v prieskumoch úspešné, severné Nórsko vstúpi do novej éry".

 

Ekologické organizácie však rozhodnutie Nórska kritizujú. Podľa nich ťažba v arktickej oblasti je v ostrom rozpore s cieľmi minuloročnej klimatickej dohody z Paríža a žiadajú vládu, aby rozhodnutie zrušila. V rámci Parížskej dohody o klíme z decembra minulého roka sa Nórsko zaviazalo, že emisie skleníkových plynov zníži do roku 2030 oproti úrovni z roku 1990 o 40 %.

 

Oslo však musí riešiť pokles produkcie zo svojich ložísk v Severnom mori. Práve export ropy a plynu urobil z Nórska jednu z najbohatších krajín sveta. Náhradou ložísk v Severnom mori by mohli byť ložiská v Barentsovom mori, čo presvedčilo nórsku vládu, aby udelila licencie na prieskum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies