Nórsko si pripomenulo tretie výročie vyčíňania extrémistu Breivika

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 17:52 • 2 min
Nórsko si pripomenulo tretie výročie vyčíňania extrémistu Breivika

ŠTOKHOLM - Kladením vencov a minútou ticha si dnes Nórsko pripomenulo tretie výročie vražedného vyčíňania pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika, ktoré pripravilo o život 77 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Zodpovednosť za tragédiu z 22. júla 2011 nesie výlučne útočník. Násilný extrémizmus nemožno nikdy tolerovať. Naopak, musíme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme mu predchádzali," povedala v krátkom príhovore na spomienkovom zhromaždení pri príležitosti tragických udalostí spred troch rokov nórska premiérka Erna Solbergová. Nórsko však bude vždy neoblomným zástancom "otvorenosti, tolerancie a rôznosti", dodala.
     

"Dôvera, ktorú v Nórsku k sebe navzájom prechovávame, je našou najväčšou devízou," uviedla Solbergová. Zároveň vzdala hold bývalému premiérovi Jensovi Stoltenbergovi za jeho odvahu a rozhodnosť, ktoré prejavil po zničujúcich útokoch na čele krajiny.
     

Solbergová sa spolu s ďalšími členmi vlády a opozície i príbuznými obetí a priamymi účastníkmi Breivikovho vyčíňania neskôr zúčastnila na slávnostnej zádušnej omši v katedrále v Osle, odkiaľ sa presunuli na neďaleký ostrov Utöya.
     

Pravicový extrémista Breivik presne pred tromi rokmi najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle a následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí. Svojimi činmi chcel protestovať proti prílevu moslimských prisťahovalcov a kultúrnej rôznosti.
     

V auguste 2012 uznali Breivika vinným z terorizmu a úkladných vrážd, za čo mu súd vymeral 21 rokov väzenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona