Nórsko si pre vraždu novinára predvolalo saudskoarabského veľvyslanca

NETKY.SK • 2 November 2018, 15:21 • 2 min
Nórsko si pre vraždu novinára predvolalo saudskoarabského veľvyslanca

OSLO - Nórsko si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Saudskej Arábie v Nórsku. Urobilo tak v súvislosti s vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zabili začiatkom októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Saudskoarabského veľvyslanca sme na vraždu Džamála Chášukdžího niekoľkokrát upozornili a viackrát sme mu tlmočili naše stanovisko. Naposledy sme ho na to, ako vážne túto záležitosť berieme, upozornili včera, keď bol na pohovore na ministerstve zahraničných vecí," uviedla šéfka nórskej diplomacie Ine Eriksenová Söreideová.

 

Chášukdží, kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.

 

Rijád najskôr popieral, že by čokoľvek vedel o tom, čo sa stalo 59-ročnému novinárovi, a až po dlhšom čase oznámil, že Chášukdží zomrel na konzuláte pri "pästnom súboji". Neskôr saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr označil novinárovu smrť za "vraždu" spáchanú pri "zločineckej operácii".

 

Podľa úradu hlavného istanbulského prokurátora Irfana Fidana sa stal Chášukdží obeťou úkladnej vraždy, pri ktorej ho uškrtili hneď po vstupe do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Páchatelia telo potom údajne rozštvrtili a zbavili sa ho.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies