Nórsko prehralo s Bieloruskom 2:3, naša nádej zhasla

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 14:48 • 2 min
Nórsko prehralo s Bieloruskom 2:3, naša nádej zhasla

OSTRAVA - Hokejisti Bieloruska vydreli vo svojom záverečnom vystúpení v B-skupine MS v Ostrave nad Nórskom víťazstvo 3:2 a definitívne tým zavreli Slovákom dvere do štvrťfinále. Zároveň si sami zaistili postup medzi najlepšiu svetovú osmičku, v boji o semifinále narazia vo štvrtok v Prahe na víťaza A-skupiny Kanadu.

slovakia

left justify in out

Bielorusi obsadili v B-skupine so ziskom 14 bodov štvrtú priečku, pred záverečným zápasom Slovákov s USA (v utorok o 16.15 h) majú pred nimi nedostihnuteľný náskok šiestich bodov. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka už pred duelom s Američanmi mali isté konečné deviate miesto na šampionáte. Ďalšie body do renkingu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), od ktorého sa odvíja kvalifikácie na ZOH 2018, tak už nemohli pridať.

 

Triumf Bieloruska zrežírovalo ofenzívne trio A. Kosticyn, Kaľužnyj, S. Kosticyn, ktoré stálo pri všetkých troch góloch "červeno-bielych", všetky padli v presilovkách.

 

B-skupina (Ostrava):

Nórsko - Bielorusko 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Góly: 33. Thoresen (M. Olimb, Holös), 46. Nörstebö (M. Olimb, Thoresen) – 8. Kaľužnyj (S. Kosticyn, A. Kosticyn), 30. Korobov (S. Kosticyn, Kaľužnyj), 33. A. Kosticyn (Kaľužnyj, Stepanov). Rozhodovali: Hodek (ČR), Vinnerborg (Švéd.) – Mills (Kan.), Carnathan (USA), vylúčení: 7:4 na 2 min., presilovky, 0:3, oslabenia: 0:0, 8812 divákov (vypredané).

Nórsko: Haugen - Holös, Tollefsen, Nörstebö, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Ödegaard - Röymark, Stene, Roest - M. Olimb, Ask, Thoresen - Rosseli Olsen, K.A. Olimb, Bastiansen - Dahlström, Forsberg, Martinsen - Trettenes

Bielorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec – A. Kosticyn, Kaľužnyj, S. Kosticyn – Drozd, Stas, Gavrus – Kulakov, Kovyršin, Stepanov – Demkov, Volkov, Kitarov – Jefimenko

 

Bielorusi nastúpili v bránke opäť s Lalandeom a v útoku s esom Andrejom Kosticynom, ktorý si odpykal jednozápasový trest. Do zápasu vstupovali s vedomím, že aj bod im zaistí účasť vo štvrťfinále, od začiatku ale išli jasne za výhrou. Cieľ začali napĺňať už od 8. minúty, keď po perfektnej presilovkovej kombinácii prvého bieloruského útoku zakončil presne Kaľužnyj - 0:1. Nóri zápas rozhodne nevypustili, mali aj niekoľko sľubných šancí na vyrovnanie, súpera však držal spoľahlivý Lalande. Druhá tretina sa hrala podľa bieloruských nôt. Na 2:0 zvýšil po skvelej akcii S. Kosticyna obranca Korobov, ktorý umiestnil svoju strelu k ľavej žrdi. Tretí zásah pridal opäť v presilovke A. Kosticyn, ktorý si stiahol puk pred bránku a zblízka zavesil pod hornú žŕdku. Nóri okamžite reagovali gólom Thoresena, po individuálnej akcii M. Olimba zakončil prakticky do prázdnej bránky. Severania sa týmto gólom chytili a pred Lalandeom začalo byť rušno. Na 2:3 znížil v 46. minúte obranca Nörstebö, keď Lalande cez klbko hráčov nevidel puk. Bielorusom, ktorí mali na prípravu na zápas iba 17 hodín, začala v závere dochádzať "para" a ocitli sa pod silným tlakom. Nápor však aj so šťastím ustáli a po záverečnej siréne sa mohli tešiť z postupu.

 

Hlasy po zápase (zdroj: iihfworlds2015.com):

Morten Ask, útočník Nórska: "V druhej polovici zápasu sme zabojovali a vrátili sa do hry. Bol to pre nás náročný turnaj, nechceli sme sa však rozlúčiť vysokou prehrou. Každý tvrdo pracoval, aby sa to nestalo, bili sme sa o vyrovnanie, no náš tlak prišiel neskoro."

 

Andrej Stepanov, útočník Bieloruska: "Za stavu 3:0 to vyzeralo na jasnú záležitosť. Nóri potvrdili, že majú kvalitný tím a zdramatizovali zápas. V závere to bolo ťažké, už sme cítili únavu, lebo sme nemali veľa času zregenerovať po včerajšom stretnutí."

 

Kevin Lalande, brankár Bieloruska: "Chalani cítili na konci už trochu únavu, no všetci sme odovzdali maximum. Spoluhráči podali obetavý výkon, blokovali súperove strely, veľmi mi pomohli."

 

Tabuľka B-skupiny:

1. USA 6 5 0 0 1 17:10 15*

2. Rusko 6 4 1 0 1 28:13 14*

3. Fínsko 6 4 1 0 1 19:7 14*

4. Bielorusko 7 4 0 2 1 20:19 14*

---------------------------------------

5. SLOVENSKO 6 1 2 1 2 13:14 8

6. Nórsko 7 2 0 0 5 12:23 6

7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4

---------------------------------------

8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3x

* - postup do štvrťfinále

x - zostup

/počet zápasov, víťazstvá v riadnom čase, víťazstvá v nadstavbe, prehry v nadstavbe, prehry v riadnom čase, skóre, body - prvé štyri tímy do štvrťfinále, posledný opúšťa elitnú kategóriu/




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies