Nórsko odmietlo americkú žiadosť o likvidáciu chemických zbraní zo Sýrie

NETKY.SK • 25 Október 2013, 11:27 • 2 min
Nórsko odmietlo americkú žiadosť o likvidáciu chemických zbraní zo Sýrie

OSLO - Nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende dnes uviedol, že jeho krajina odmietla americkú žiadosť o prijatie chemických zbraní zo Sýrie určených na likvidáciu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Brende dodal, že Nórsko nie je schopné vyhovieť americkej žiadosti v požadovaných termínoch, preto nemá zmysel pokračovať v diskusii. Minister spresnil, že USA hľadajú iné možnosti riešenia situácie, ale nespresnil aké. Nórsko v stredu oznámilo, že zvažuje americkú žiadosť, aby pomohlo pri likvidácii sýrskych chemických zbraní. Upozornilo však hneď, že mu na to chýba kvalifikovaný personál, vybavenie i úložné miesta pre zvyšný odpad.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ragnhild Imerslundová v utorok informovala, že OSN a Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktoré sú poverené zničením sýrskeho chemického arzenálu, by radi videli likvidáciu zhromaždených zbraní v jednej krajine mimo Sýrie a požiadali o to Nórsko.

Minister Brende však pripomenul okrem iného aj to, že nórsky zákon zakazuje ukladať organický odpad, aký vznikne po likvidácii chemických zbraní, čo znamená, že iné krajiny by mu museli zaručiť jeho prevzatie. Verejnoprávna vysielacia spoločnosť Nórska NRK citovala dokument OSN, podľa ktorého boli piati stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN - USA, Rusko, Čína, Francúzsko a Británia - a spolu s nimi Nórsko, Belgicko a Albánsko požiadaní, aby pomohli pri likvidácii sýrskych chemických zbraní.

Misia inšpektorov OPCW v Sýrii sa začala 1. októbra a zahŕňa tím 60 odborníkov. Do 1. novembra by inšpektori mali skontrolovať všetky objekty uvedené na sýrskom zozname, znefunkčniť zariadenia na výrobu tohto typu zbraní a začať s ničením tých, ktoré je možné zlikvidovať.

V súlade s rezolúciou OSN, ktorá sa zrodila po predošlej rusko-americkej dohode, likvidácia chemického arzenálu v Sýrii by mala byť dokončená do 30. júna 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies