Nórsko obvinilo katolícku cirkev z podvodného čerpania štátnej pomoci

NETKY.SK • 27 Február 2015, 09:25 • 2 min
Nórsko obvinilo katolícku cirkev z podvodného čerpania štátnej pomoci

OSLO - Prokurátorka v nórskom hlavnom meste Oslo obvinila rímskokatolícku cirkev z okradnutia štátu o 50 miliónov nórskych korún (5,84 milióna eur) nepravdivými žiadosťami o pomoc. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Náboženské organizácie môžu každoročne získať príspevok od štátu. Polícia v Osle však tvrdí, že katolícka cirkev navyšovala počet veriacich, aby masívne zvýšila finančný príspevok.

 

Cirkev odmietla prípad komentovať. Neskôr chce vydať vlastné vyhlásenie.

 

"K podvodu došlo, keď (cirkev) zapísala ľudí do registra bez toho, aby členovia vedeli, že sú zapísaní do cirkvi," povedala Kristin Rusdalová, policajná prokurátorka v Osle.

 

"S týmto registrom žiadali od štátu a miest financie, ktoré sú rozdeľované podľa toho, koľko členov cirkev má," dodala Rusdalová.

 

Členstvo v rímskokatolíckej cirkvi v prevažne protestantskom Nórsku vzrástlo zo 67.000 ľudí v roku 2010 na 140.000 v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies