Nórsko má štyri mesiace po voľbách novú vládu

NETKY.SK • 15 Január 2018, 06:00 • 2 min
Nórsko má štyri mesiace po voľbách novú vládu

OSLO - Štyri mesiace po voľbách zostavili tri nórske strany novú menšinovú vládu pod vedením doterajšej premiérky Erny Solbergovej. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA, ktorá pripomenula, že menšinové vlády sú v Nórsku pomerne bežné.

slovakia

left justify in out

Solbergovej Konzervatívna strana (Höyre) sa už v piatok - po necelých dvoch týždňoch rozhovorov - dohodla na koaličnej spolupráci s pravicovo-populistickou Pokrokovou stranou (FrP) a liberálnou stranou Venstre. Kabinet bude v parlamente podporovať aj centristická Kresťanská ľudová strana (KrF). Novej menšinovej koalícii totiž chýba jeden mandát do parlamentnej väčšiny 85 kresiel.

 

Solbergová si pôvodne želala vznik väčšinového kabinetu za priamej účasti kresťanských demokratov z KrF. Tí však napokon odmietli vstup do vlády, keďže nechceli spolupracovať s populistami z FrP. Podľa staronovej premiérky sa nová vláda zameria prioritne na vytváranie pracovných miest, zaistenie hospodárskeho rastu, zmierňovanie chudoby a začlenenie migrantov do trhu práce. Cieľom jej snaženia má byť to, aby sa Nórsko stalo krajinou, v ktorej sa bude žiť najlepšie na svete.

 

Líderka FrP Siv Jensenová naopak akcentuje ako prioritu pritvrdenie migračnej politiky, sprísnenie podmienok na získanie nórskeho občianstva a presadenie zákazu buriek. Liberáli zas akcentujú opatrenia na boj proti klimatickým zmenám, napríklad možné zavedenie dane z CO2 či zvýšenie mýta pre autá s dieselovým motorom.

 

V uplynulých štyroch rokoch stála Solbergová na čele menšinovej vlády, ktorú tvorili jej konzervatívci a pravicovo-populistická FrP. Doterajšiu vládnu koalíciu podporovali KrF a Venstre.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona