Nórsko má novú pravicovú vládu, sú tam aj populisti

NETKY.SK • 16 Október 2013, 15:56 • 2 min
Nórsko má novú pravicovú vládu, sú tam aj populisti

OSLO - Nová nórska premiérka Erna Solbergová predstavila v stredu svoju pravicovú koaličnú vládu.

slovakia

left justify in out

Jej Konzervatívna strana k vládnutiu po prvýkrát prizvala populistickú Stranu pokroku, ktorá presadzuje prísnejšiu imigračnú politiku a rozsiahle daňové úľavy. Konzervatívci budú mať 11 ministerských kresiel, Strana pokroku ich bude zastávať sedem. "Je to dobrá a kompetentná vláda," vyhlásila 52-ročná Solbergová, ktorej Konzervatívna strana zvíťazila v septembrových voľbách so ziskom 27 percent. Nová vláda bude menšinová a opierať sa bude o podporu dvoch menších stredopravicových strán - Liberálnej strany a Kresťansko-demokratickej strany.

Strana pokroku, ktorú volilo 16 percent občanov, bola od svojho vzniku pred 40 rokmi vždy v opozícii. Jej predseda Siv Jensen získal vo vláde dôležitý post ministra financií. Strana dostala aj ministerstvo spravodlivosti, energetiky a dopravy, čo znamená, že jej ministri budú môcť presadzovať radikálne postoje populistov v oblastiach ako dane, životné prostredie či imigrácia. Členom Strany pokroku bol kedysi aj extrémista Anders Behring Breivik, ktorý v júli 2011 zmasakroval 77 ľudí, väčšinou mladých ľavičiarov. Strana sa od jeho činu dištancovala a ostro ho odsúdila. 

Vláda odchádzajúceho nórskeho premiéra Jensa Stoltenberga podala rezignáciu v pondelok. Výsledky volieb viedli ku koncu osemročnej vlády jeho ľavicovej Strany práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies