Nórsko a Rusko sa dohodli na stanovení spoločnej arktickej hranice

NETKY.SK • 7 September 2010, 07:13 • 2 min
Nórsko a Rusko sa dohodli na stanovení spoločnej arktickej hranice

Nórsko a Rusko sa dohodli na stanovení spoločnej arktickej hranice

slovakia

left justify in out

img

Nórsko a Rusko sa dohodli na konečnom stanovení ich spoločnej arktickej námornej hranice a budúci týždeň podpíšu príslušnú dohodu. Informoval o tom dnes nórsky premiér Jens Stoltenberg.
      V apríli Stoltenberg a ruský prezident Dmitrij Medvedev podpísali po štyroch desaťročiach rokovaní medzi oboma stranami prvú dohodu o spoločnej hranici. Otvorila sa tým cesta pre prieskum v oblasti potenciálne bohatej na ropu a zemný plyn.
      "Dohodli sme sa na tom, kadiaľ by mala viesť hraničná čiara, ako aj na spolupráci v tejto oblasti vrátane (spolupráci v oblasti) energetiky," povedal Stoltenberg pre nórsku televíziu NRK.
      Podľa NRK sa podpis zmluvy uskutoční 15. septembra.
      Sporné územie má rozlohu 175.000 štvorcových kilometrov - zhruba polovicu rozlohy Nemecka, a leží prevažne v Barentsovom mori, medzi oblasťami s už objavenými zásobami ropy na ruskej a nórskej strane.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies