Nórske aerolínie menia pravidlá: V kokpite už nesmie byť žiaden pilot sám

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 18:06 • 2 min
Nórske aerolínie menia pravidlá: V kokpite už nesmie byť žiaden pilot sám

OSLO - Nízkonákladová spoločnosť Norweigan Air Shuttle zmení "s okamžitou platnosťou" svoje postupy, aby zabezpečila, že budú v kokpite vždy dvaja ľudia.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes šéf letových operácií týchto aerolínií, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.
     

Opatrenie nasleduje po havárii Airbusu A320 nemeckej spoločnosti Germanwings vo francúzskych Alpách, s ktorým podľa francúzskych prokurátorov zrejme kopilot v utorok 24. marca zámerne narazil do hôr, keď ostal v kabíne sám.
     

"Odteraz budú v pilotnej kabíne vždy dvaja členovia posádky. Ak si jeden z pilotov odskočí, jeden člen posádky lietadla bude musieť byť v kokpite, kým bude pilot preč," povedal pre verejnoprávnu stanicu NRK Gudmund Taraldsen, šéf letových operácií v Norweigan Air Shuttle. Ide o tretiu najväčšiu nízkonákladovú leteckú spoločnosť v Európe.
     

"Je to v súlade v predpismi, aké platia v Spojených štátoch," dodal Taraldsen.
     

Až doteraz nórska spoločnosť dovoľovala, aby jeden z pilotov nakrátko odišiel z kokpitu počas letu a pritom ho nemusel nahradiť nejaký člen posádky lietadla.
     

Nemecký druhý pilot spoločnosti Germanwings Andreas Lubitz (28) prevzal v utorok počas letu výlučnú kontrolu nad Airbusom A320 po tom, čo kapitán opustil kokpit a išiel na toaletu. Následne kopilot odmietol otvoriť dvere a stlačil tlačidlo, ktoré nasmerovalo lietadlo na zostupný kurz, vyplýva z dnešných vyjadrení francúzskej prokuratúry.
     

Druhý pilot podľa prokuratúry nevyslal žiadne volanie o pomoc. Zo zachovaného záznamu čiernej skrinky v kokpite vyplýva, že komunikácia počas prvých 20 minút letu prebiehala normálne. Výkriky je počuť až v posledných sekundách záznamu. Druhý pilot nepovedal ani slovo, zaznamenaný je iba jeho dych, žil teda počas celého zostupu stroja. V posledných ôsmich minútach letu je počuť opakované výzvy kontrolnej veže, ale z kokpitu nezaznie nijaká odpoveď.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies