Nórska sociálka zobrala slovenské dieťa kvôli absurdnému dôvodu

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 12:54 • 2 min
Nórska sociálka zobrala slovenské dieťa kvôli absurdnému dôvodu

OSLO – Sociálny úrad v nórsku Barnevernet odobral slovensko-nórskej manželskej dvojici ich dva a pol mesačnú dcérku Maxine. Dôvod odobratia dieťaťa je úplne absurdný.

slovakia

left justify in out

img

 

Nórska sociálka zobrala malú Maxine rodičom Slovákovi Andrejovi a matke pôvodom z Nórska Sare, kvôli „nedostatočnému očnému kontaktu“. Matka Sara je nepočujúca, pretože prekonala zápal mozgových blán, a preto podľa úradov nedokáže svojej dcérke zabezpečiť adekvátnu starostlivosť.

 

Sociálka chce, aby sa rodičia presťahovali do špeciálneho centra. Pár to odmieta a na „pomoc“ si zavolali Andrejovu matku zo Slovenska. Deň pred jej príchodom však malú Maxine rodičom odobrali. Rodičia teraz môžu svoju dcérku vidieť iba jednu hodinu každé dva týždne.

 

img

 

Celý prípad už rieši aj naše ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa spojilo so zastupiteľským úradom v Oslo a komunikuje aj s rodinou a nórskymi úradmi. Andrejovi a Sare sa snažia pomôcť aj rôzne občianske iniciatívy a dokonca na facebooku vznikla skupina Vráťte Maxine rodičom.

 

Andrejova matka, stará mama Maxine, napísala list prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Kancelária prezidenta SR vo svojom stanovisku napísala, že Andrejovi Kiskovi nie je osud Maxine ľahostajný a „požiadala o súčinnosť Konzulárny odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ako aj Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.“

 

Andreja a Saru čaká súd už v júni. Nie je to jediný prípad odobratia dieťaťa rodine zo strednej Európy. Barnevernet v roku 2011 zobral Českej matke dvoch synov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona