Nórska skupina Orkla prevzala spoločnosť Hamé

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 11:21 • 2 min
Nórska skupina Orkla prevzala spoločnosť Hamé

BRATISLAVA - Nórska skupina Orkla definitívne prevzala spoločnosť Hamé, výrobcu potravín v Česku, na Slovensku a v ďalších krajinách strednej a východnej Európy. Ako informovala v piatok firma, zmluva o prevzatí Hamé bola podpísaná 10. decembra minulého roka.

slovakia

left justify in out

K 16. marcu 2016 ju potom schválili všetky príslušné orgány pre hospodársku súťaž a celá transakcia sa dokončila 31. marca tohto roka. "Sme veľmi radi, že sa celý proces prevzatia Hamé podarilo úspešne uzavrieť. Vďaka tejto akvizícii sa Orkla stáva jedným z hlavných hráčov v oblasti rýchloobrátkového tovaru na perspektívnych trhoch v strednej Európe,“ zhodnotil prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Orkla Peter A. Ruzicka.


V Českej republike, na Slovensku a v ďalších krajinách strednej a východnej Európy je Hamé lídrom na trhu v sortimente paštét, hotových jedál, kečupov, konzervovanej zeleniny, džemov a detskej výživy. Medzi známe značky patria okrem samotného Hamé taktiež Májka, Znojmia, Otma či Hamánek. Silnú trhovú pozíciu v kategórii paštét a detskej výživy má aj v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. V súčasnosti Orkla v strednej Európe vlastní firmy Vitana (Česká republika a Slovensko), Felix Austria (Rakúsko) a Orkla Foods Romania (Rumunsko).


Spoločnosť Hamé má v súčasnosti približne 2 400 zamestnancov a svoje produkty vyrába v desiatich závodoch. Sídlo firmy je v Kunoviciach pri Uhorskom Hradišti (Zlínsky kraj). Tržby Hamé za vlastné a importované výrobky vzrástli v minulom roku na viac ako 220 miliónov eur (podľa účtovných štandardov Orkly predstavovali čisté tržby spoločnosti vlani celkovo viac ako 194 miliónov eur). Zhruba 70 % tržieb Hamé pochádza z Česka a zo Slovenska. Predávajúcou spoločnosťou je kapitálový holding Decapterus so sídlom v Luxembursku. Obe strany sa dohodli na nákupnej cene 175 miliónov eur.


Skupina Orkla je dodávateľom značkového spotrebiteľského tovaru a koncepčných riešení v oblasti potravín a ingrediencií v pekárstve v Škandinávii, v Pobaltí, na vybraných trhoch strednej Európy a v Indii. Orkla je kótovaná na burze v Osle, kde sa nachádza aj jej centrála. V roku 2015 mala skupina približne 14 670 zamestnancov a jej ročný obrat predstavoval zhruba 3,7 miliardy eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies