Nórska prokuratúra žiada väzenie pre dvoch mužov, ktorí chceli bojovať za IS v Sýrii

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 17:48 • 2 min
Nórska prokuratúra žiada väzenie pre dvoch mužov, ktorí chceli bojovať za IS v Sýrii

ŠTOKHOLM - Nórska prokurátora žiada väzenské tresty pre dvoch mužov obvinených z podpory extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa obžaloby obaja podozriví odcestovali v roku 2014 do Sýrie, aby tam absolvovali výcvik s milíciami IS a plánovali teroristické činy.

 

Dvadsaťtriročný Rus pôvodom z Čečenska by mal byť odsúdený na sedem a pol roka väzenia a 46-ročný Nór pakistanského pôvodu by mal dostať trest odňatia slobody šesť rokov.

 

Mladší z dvojice obžalovaných sa do Nórska vrátil pred rokom, pričom plánoval ďalšiu cestu na Blízky východ. Od jeho návratu ho sledovala nórska Policajná bezpečnostná služba (PST). Oboch zatkli vlani v júli.

 

Nórske úrady posilnil od roku 2014 opatrenia zamerané na vyšetrovanie zahraničných bojovníkov, ktorí sa vrátili do Nórska po výcviku u extrémistov z IS.

 

Podľa najnovších odhadov domácich bezpečnostných služieb odišlo do Sýrie a Iraku až 40 ľudí z Nórska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies