Nórska kráľovná Sonja si v ÚĽUV-e vyskúšala prácu v drevárskej dielni

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:59 • 2 min
Nórska kráľovná Sonja si v ÚĽUV-e vyskúšala prácu v drevárskej dielni

Nórska kráľovná Sonja si v ÚĽUV-e vyskúšala prácu v drevárskej dielni

slovakia

left justify in out

Nórska kráľovná Sonja, ktorá je so svojím manželom kráľom Haraldom V. už tretí deň na Slovensku, si dnes v Ústredí ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) vyskúšala prácu v drevárskej dielni. Okrem toho si z ústredia odniesla darček, veľkú drevenú misu od výtvarníka Michala Hanulu, ktorú jej venoval generálny riaditeľ ÚĽUV-u Milan Beljak.
      Barbora Krížová z ústredia ďalej informovala, že Jej Výsosť si v spoločnosti prvej dámy Silvie Gašparovičovej a riaditeľa Beljaka pozrela nielen remeselné dielne a predajne s výrobkami, ale aj galériu. "Zaujímala ju výstava o čipkách, ktorú tam teraz máme," vysvetlila Krížová.
      Podľa nej bola kráľovná veľmi milá a príjemná a všetko ju zaujímalo. "Bola aj veľmi dobre informovaná," doplnila s tým, že návšteva prebehla aj vďaka Jej Výsosti na jednotku. "Lebo sa všetci cítili príjemne, keďže ona vytvára dobrú atmosféru," zdôvodnila Krížová.
      Kráľovná sa v ÚĽUV-e stretla aj s deťmi, ktoré sa z jej návštevy podľa Krížovej tešili. "Doma vraj budú hovoriť, že sa stretli s nórskou kráľovnou," poznamenala.
      ÚĽUV plní od roku 1945 funkciu celoštátneho dokumentačného a informačného centra a zároveň múzea ľudovej umeleckej výroby. Je partnerom Norges Husflidslag - sesterskej organizácie rovnakého zamerania, ktorej patrónom je práve kráľovná Sonja. Po úspešnej spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slojd ÚĽUV privítal iniciatívu nórskeho veľvyslanectva spolupracovať s Norges Husflidslag na obdobnom projekte, ktorý by mal byť verejnosti predstavený počas Dní majstrov ÚĽUV v roku 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies