Nórska justícia odmietla poskytnúť záruky, že Snowdena nevydá do USA

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 16:03 • 2 min
Nórska justícia odmietla poskytnúť záruky, že Snowdena nevydá do USA

OSLO - Nórska justícia dnes odmietla poskytnúť záruky, že bývalého konzultanta americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena po jeho prípadnom vstupe na nórske územie nevydá do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Snowden si mal 18. novembra v Nórsku prebrať cenu pomenovanú po Carlovi von Ossietzkom - nemeckom novinárovi, ktorý v roku 1938 zomrel na následky väznenia v koncentračnom tábore. Cenu mu udelil nórsky PEN klub.


Snowden, ktorému v USA za zverejnenie tajných dokumentov o sledovaní amerických občanov hrozí súd a 30 rokov väzenia, požiadal nórske súdy o poskytnutie záruk, že po vstupe na nórske územie nebude vydaný do USA. Jeho žiadosť bola dnes zamietnutá.


Agentúra Reuters pripomenula, že Nórsko ako členský štát NATO má tesné diplomatické kontakty s USA. Nórske ministerstvo spravodlivosti sa však dnes k Snowdenovej kauze odmietlo vyjadriť s tým, že je na súdoch, aby rozhodovali. Súd v Osle uviedol, že zákony o extradícii sa vzťahujú len na ľudí, ktorí sa už nachádzajú na území krajiny. Ministerstvo spravodlivosti zasa deklarovalo, že nemôže vydať rozhodnutie o vydaní niekoho, kto žije v zahraničí.


Očakáva sa, že sa Snowdenovi advokáti proti dnešnému verdiktu odvolajú. Jeden z nich priznal, že momentálne neexistuje žiadosť USA o Snowdenovo vydanie. Vyjadril však presvedčenie, že Washington by ju podal, keby Snowden do Nórska zavítal. Do Nórska pritom Snowden nemohol odcestovať ani v novembri 2015, keď mal prevziať cenu Björnstjerna Björnsona, udelenú Nórskou akadémiou literatúry a slobody slova. Na slávnostnom ceremoniáli v západonórskom meste Molde sa zúčastnil prostredníctvom videospojenia z Ruska.


Tento rok je zakladateľ internetového projektu WikiLeaks zasa nominovaný na Nobelovu cenu za mier, ktorá sa tiež udeľuje v Osle. V roku 2013 Snowden ušiel z USA - najskôr do Hongkongu, potom do Ruska, kde žije doteraz. Jeho obvinenie v USA sa týka sprístupnenia rozsiahleho množstva údajov o tajných programoch zhromažďovania telefónnych a internetových dát americkou NSA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies