Nórka Björgenová vyhrala skiatlon a má rekordné 15. zlato

NETKY.SK • 25 Február 2017, 12:36 • 2 min
Nórka Björgenová vyhrala skiatlon a má rekordné 15. zlato

LAHTI - Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová triumfovala v sobotňajšom skiatlone na MS v severských disciplínach v Lahti.

slovakia

left justify in out

Na konto si tak pripísala už 15. zlato na svetových šampionátoch, čim sa na čele historických tabuliek odpútala od Rusky Jeleny Välbeovej. Trať na 7,5 km klasicky a 7,5 km voľne zvládla s náskokom 4,8 s pred domácou Kristou Pärmäkoskiovou. Bronz si vybojovala Švédka Charlotte Kallová. Jediná slovenská reprezentantka na štarte Alena Procházková obsadila 34. miesto s mankom viac ako štyri minúty.

 

Tridsaťšesťročná Björgenová, ktorá sa do bielej stopy vrátila po materských povinnostiach, tak zveľadila svoju zbierku z MS na 15 zlatých, päť strieborných a tri bronzové medaily. Välbeová má spolu na konte 14 zlatých a tri strieborné kovy.

 

Favoritky nasadili od začiatku klasického úseku vysoké tempo a vpredu sa postupne formovala silná skupina. Na bežkyne čakali štyri okruhy v dĺžke 3,75 km a už v druhom sa v úniku ocitli štyri topfavoritky - okrem Björgenovej a Pärmäkoskiovej aj Švédka Kallová a Nórka Heidi Wengová. Na prezutie v polovici trate prišla prvá Björgenová, ale najrýchlejšie výmenu lyží zvládla Pärmäkoskiová a na úsek voľnou technikou vybehla ako líderka. Už o chvíľu neskôr bolo jasné, že o zlato si to v priamom súboji rozdá s Björgenovou, po deviatich kilometroch už mali obe jasný náskok pred Kallovou i Wengovou.

 

Björgenová zaútočila v záverečnom kopci, na jeho vrchole už získala na Fínku dostatočný náskok a do bohatej zbierky si pripísala ďalšiu zlatú medailu. Líderka Svetového pohára Wengová sa vo finiši predpadla na piatu pozíciu, predbehla ju Švajčiarka Nathalie von Siebenthalová.

 

Procházková sa po nevydarenej kvalifikácii šprintu držala v prvej polovici skiatlonu v konkurencii 50 účastníčok v tretej desiatke. Po svojej silnejšej "klasike" prezúvala na 29. pozícii so stratou 1:28,9 min na vedúcu Pärmäkoskiovú. Na voľnom úseku na najlepšie už strácala výraznejšie a napokon skončila na 34. mieste so stratou 4:03,5. Naposledy v skiatlone štartovala na MS v roku 2013 vo Val di Fiemme, vtedy jej patrila 39. priečka.

 

MS v severských disciplínach v Lahti - beh na lyžiach

ženy - skiatlon na 2x7,5 km: 1. Marit Björgenová (Nór.) 37:57,5 min, 2. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +4,8, 3. Charlotte Kallová (Švéd.) +32,0, 4. Nathalie von Siebenthalová (Švajč.) +1:05,0, 5. Heidi Wengová (Nór.) +1:05,1, 6. Teresa Stadloberová (Rak.) +1:05,4, 7. Julia Čekaljovová (Rus.) +1:05,7, 8. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +1:11,1, 9. Anastasia Sedovová (Rus.) +1:15,3, 10. Masako Išidová (Jap.) +1:21,8,... 34. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR) +4:03,5

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies