Nóri sa v prospech ochrany životného prostredia vzdali nového ložiska ropy

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 19:41 • 2 min
Nóri sa v prospech ochrany životného prostredia vzdali nového ložiska ropy

BRATISLAVA – Hnacou silou svetovej ekonomiky je ropa. Toto by sa dalo úplne pokojne aplikovať na súčasný stav či už v USA, Číne, alebo Rusku. Ropa patrí stále medzi najžiadanejšie suroviny a nie raz sa už ukázalo, čo dokáže s ekonomikou krajiny spraviť náhle zvýšenie ceny za 1 barel tohto "čierneho zlata." Krajina na severe Európy sa však vzdala obrovského ložiska, aby ochránila prírodu.

slovakia

left justify in out

Touto krajinou je Nórsko. Krajina patrí medzi tie bohatšie, dokonca ani nie je súčasťou Európskej únie, pretože by prípadným spojenectvom skôr stratila ako získala. Jej bohatstvo sa odvíja práve od ťaženia ropy. No aj napriek tomu sa krajina rozhodla, že v oblasti súostrovia Lofoty nebude nič ťažiť.

 

 

Nóri sa prostredníctvom petície, ktorú podpísalo vyše 50 tisíc ľudí rozhodli, že v tejto oblasti sa preruší akýkoľvek výskum. Ako sme už spomenuli, ropa je pre Nórsku ekonomiku hnacou silou. Takže na jednej strane sa krajina postarala o zachovanie biotopov v oblasti, n na strane druhej sa to pravdepodobne časom odrazí na ekonomike.

 

img

 

Okrem toho sa výskum prerušil po tom, ako nórsky parlament schválil investičný fond vo výške takmer 900 miliárd eur. Táto obrovská čiastka peňazí by sa mala následne investovať do obnoviteľných zdrojov energie, ako je napríklad slnečná energia. Krajina má však taktiež aj tzv. nórsky ropný fond, ktorý akumuluje zisky z ropy pre ďalšie generácie. Zaujímavé je, že je to najväčší fond v Európe a patrí medzi najväčšie aj vo svete.

 

img

 

Problémom by však nebolo len bohatstvo samotnej krajiny. V nórskom ropnom priemysle pracuje aj veľa miestnych ľudí, a dokonca práve ten stojí za vlnou imigrácie do krajiny. V Nórsku nebolo v minulosti dostatok vyškolených ľudí, ktorí by dokázali pracovať na ropných plošinách. Za rozprávkovým platom a novým životom sem preto prichádzalo mnoho cudzincov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Valhall Oil&Gas production...#norwayoil #oilandgas #oilplatforms #northsea#oilcity

Príspevok, ktorý zdieľa IL JA (@il_jaa),

 

V prípade ak sa Nórsko naozaj vzdá tohto náleziska, odzrkadlí sa to na zvýšení nezamestnanosti. Je však na samotnej krajine ako sa nakoniec rozhodne.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona