NordStream II je v rozpore s energetickou politikou EÚ, podľa SaS poškodzuje záujmy SR

NETKY.SK • 11 September 2015, 13:34 • 2 min
NordStream II je v rozpore s energetickou politikou EÚ, podľa SaS poškodzuje záujmy SR

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) snahy energetických spoločností vybudovať ďalší plynovod na dne Baltského mora považuje za krok, ktorý poškodzuje nielen ekonomické záujmy členských krajín EÚ ako Slovensko a Poľsko, ale je aj v rozpore s energetickou politikou EÚ.

slovakia

left justify in out

"Presmerovaním toku plynu z Ruska na Západ do plynovodu Nord Stream II sa Európa opäť stane viac závislou na jednej prepravnej trase, čo len posilní pozíciu Gazpromu, ktorý je dominantným dodávateľom plynu pre krajiny strednej a východnej Európy," uviedol v stanovisku tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

 

Keďže takýto plynovod má za cieľ zásadne znížiť význam Ukrajiny ako tranzitnej krajiny, treba tento projekt posudzovať aj z hľadiska geopolitických záujmov EÚ. "Vyzývame slovenského eurokomisára pre energetiku Maroša Šefčoviča, aby využil svoje právomoci a zasadil sa za zastavenie tohto projektu. Takisto vyzývame predsedu vlády Roberta Fica, aby sa namiesto silných slov o zrade a idiotoch, ktoré používa pred domácim publikom, venoval tichej účinnej diplomacii a získal pochopenie predovšetkým nemeckej vlády pre obavy Slovenska z ohrozenia energetickej bezpečnosti a významnej straty výnosov z tranzitných poplatkov," dodal Galek.

 

Avizované rozšírenie prepravnej kapacity plynovodu Nord Stream je antiukrajinským a antieurópskym projektom. Po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom to vo štvrtok (10. 9.) v Bratislave povedal predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk. Obaja premiéri reagovali na predbežnú dohodu ruského Gazpromu a západných energetických koncernov, podľa ktorej by sa mala prepravná kapacita Severného prúdu rozšíriť na dvojnásobok. "Robia z nás idiotov," reagoval vo štvrtok Fico na plán vybudovať takúto ďalšiu líniu plynovodu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies