Nord Stream 2 nezvýši podľa predstaviteľov EK bezpečnosť dodávok plynu

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 14:47 • 2 min
Nord Stream 2 nezvýši podľa predstaviteľov EK bezpečnosť dodávok plynu

VYHNE - Plánovaná výstavba plynovodu Nord Stream 2 nebude mať vplyv na zvýšenie bezpečnosti dodávok plynu.

slovakia

left justify in out

S týmto názorom sa podľa Lívie Vašákovej zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku stotožňujú aj vysokí predstavitelia EK, či už podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ale aj komisár pre zmenu klímy a energetiku M. A. Canete.

 

"Skôr naopak, tým že sa počet prepravných trás zníži z troch na dve, tak by došlo dokonca k zníženiu bezpečnosti dodávok plynu do Európy," uviedla na dnešnej odbornej konferencii Energofórum vo Vyhniach v tejto súvislosti Vašáková.

 

Ako ďalej poznamenala, EK sa v tejto oblasti snaží v súčasnosti viesť diskusiu zohľadňujúcu viacero aspektov, či už s nemeckým regulátorom, ale aj spoločnosťami, ktoré by sa na projekte mali zúčastniť. "Máme záujem, aby základné aspekty európskej legislatívy formovali rámec, v ktorom bude tento projekt Nord Stream 2 vznikať," vysvetlila.

 

O prípadnom ohrození bezpečnosti dodávok plynu hovorí aj generálny riaditeľ eustream, a.s., Rastislav Ňukovič. Ak by mal byť podľa jeho slov tento projekt spojený s úplným odstavením ukrajinského systému, tak ho vníma ako veľké ohrozenie jednak Slovenska, ale aj celej Európskej únie z pohľadu bezpečnosti. "Sú argumenty, že Nord Stream 2 má svoje racio, ale podľa nášho názoru, ak by bol zároveň spojený s úplným obídením a zastavením toku cez Ukrajinu, tak to je riziko pre EÚ," skonštatoval vo svojom príspevku Ňukovič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies