Nord Stream 2 by nemal negatívne postihnúť Slovensko, myslí si Merkelová

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 08:32 • 2 min
Nord Stream 2 by nemal negatívne postihnúť Slovensko, myslí si Merkelová

BERLÍN – O realizácii projektu plynovodu Nord Stream 2 musí podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej rozhodnúť Európska komisia.

slovakia

left justify in out

"Nord Stream považujeme za hospodársky projekt, ktorý musí byť realizovaný podľa práva a zákonov," povedala Merkelová po dnešnom stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom v Berlíne. EK má preto rozhodnúť, pod aké nariadenia projekt spadá. Za dôležité považuje, aby negatívne nepostihol Slovensko a Ukrajinu.

"Nás principiálne zaujíma, či projekt Nord Stream 2 zodpovedná alebo nezodpovedá kritériám energetickej únie, na ktorých sme sa dohodli v rámci Európskej únie a čakáme na kvalifikovanú odpoveď zo strany Európskej komisie," uviedol Fico. Upozornil, že Slovensko by pre nový plynovod mohlo utrpieť veľké finančné straty. Ide o stámilióny eur, ktoré má z tranzitu ruského plynu na západ. "Hľadáme teda odpovede na otázku, aká by mohla byť kompenzácia, čo by Slovensko mohlo ponúknuť v prípade Nord Streamu 2, vieme využiť časť slovenskej siete na tento plyn alebo nevieme," zhrnul Fico.

 

Podľa Merkelovej je záujem na tom, aby sa slovenské a ukrajinské siete neumŕtvili. "Myslím si, že aj komisár Šefčovič bude viesť trilaterálne rozhovory medzi Ukrajinou, Ruskom, Európskou komisiou a bude zastupovať aj slovenské záujmy, ktoré by mali byť zohľadnené," povedala. Je presvedčená, že na projekt sa nevzťahujú sankcie voči Rusku. Zdôraznila, že treba preto dbať na to, aby sa uplatnilo európske právo.

 

Fico podotkol, že táto otázka má aj medzinárodný rozmer. Pripomenul, že Slovensko "zachránilo" Ukrajinu spätným tokom plynu. Otázku, či cez ňu ostane zachovaný aj tranzit plynu, preto považuje za legitímnu. "Verím, že kombinácia troch faktorov – súlad s energetickou úniou, naše vlastné ekonomické záujmy, ktoré sú dnes ohrozené, a potom záujmy globálneho charakteru čo s Ukrajinou vieme skombinovať. Ak ich vieme skombinovať, vieme všetci spoločne žiť, ak tieto tri záujmy nebudeme vedieť kombinovať, tak naďalej bude tento projekt vyvolávať množstvo sporných otázok," zhrnul.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona