Nora Mojsejová má ďalší problém: V kauze podvodu na Versačeho jej hrozí 15 rokov!

NETKY.SK • 24 November 2014, 13:47 • 2 min
Nora Mojsejová má ďalší problém: V kauze podvodu na Versačeho jej hrozí 15 rokov!

KOŠICE - Na Okresnom súde Košice I sa dnes začalo pojednávanie so známou košickou podnikateľkou Eleonórou Mojsejovú, ktorá je obžalovaná z obzvlášť závažného podvodu. Podľa prokuratúry obžalovaná podvodne vylákala od Františka Kabrheľa mediálne známeho ako "Versače" vyše 853.000 eur (25.700.000 Sk) pod zámienkou, že ide o pôžičky. Za tento skutok jej v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

slovakia

left justify in out

K podvodu malo dôjsť pod prísľubom nereálne vysokých úrokov ešte koncom roku 2008. Podľa vyšetrovania podnikateľka  vyhotovila a podpísala tri zmluvy o pôžičke a k nim príjmové pokladničné doklady. Prvá zmluva bola na sumu 99.582 eur s mesačným úrokom 10.954 eur, druhá na 199.163 eur s úrokom 26.887 eur a tretia na 554.338 eur s úrokom 49.459 eur. "V zmysle týchto zmlúv bola Eleonóra M. ako dlžník povinná vrátiť veriteľovi istiny do 30. 12. 2009, čo však napriek opakovaným výzvam neurobila, žiadne úroky nezaplatila, pričom už v čase podpisu predmetných zmlúv, vedomá si nedostatočnosti vlastných finančných zdrojov konala v úmysle poskytnuté pôžičky veriteľovi nevrátiť," uviedla prokurátorka.
     

Poškodený a podnikateľka sa v minulosti zoznámili počas televíznej reality show. K odovzdaniu peňazí medzi nimi malo dôjsť 30. decembra 2008 v sídle firmy Eleonóry Mojsejovej na Čermeľskej ulici v Košiciach. Zároveň mali byť vystavené zmluvy s dátumom 3. januára 2009.
     

Kabrheľ pred súdom ako svedok popísal, ako došlo k odovzdaniu peňazí, o ktoré ho ako o pôžičku mala obžalovaná predtým požiadať. Poskytnuté peniaze boli podľa neho jeho, ako aj ďalších ľudí, ktorých obžalovaná poznala. Do očí obžalovanej povedal: "30. 12. 2008 som odovzdal 25 miliónov 700 tisíc do rúk tuto Eleonóre Mojsejovej.  Bolo to v kancelárii na Čermeľskej ulici, kde si ty sedela, vítala si ma, bozkávala. Boli sme veľmi dobrí kamaráti, mali sme nadštandardné vzťahy a takáto transakcia nebola prvýkrát, ty to vieš veľmi dobre." 
     

Podľa stanoviska obhajoby k skutku nedošlo a obžalovaná by mala byť oslobodená. "Žiadne finančné prostriedky som 30. 12. 2008 nezobrala, neexistuje o tom žiaden doklad. Nikdy sme nemali nadštandardné vzťahy, tie nadštandardné vzťahy si si vysvetľoval ty a prezentoval si to aj médiám," reagovala na poškodeného Eleonóra Mojsejová. 
     

Vyhlásenie o vine alebo nevinne obžalovaná odmietla. Na otázku prokurátora, či je na predmetných zmluvách jej podpis, odpovedala: "Podľa môjho názoru nie. Na dvoch určite nie."
     

Na súd sa nedostavili ďalší predvolaní svedkovia, pojednávanie bude pokračovať v januári 2015. Súd v tejto kauze sa mal začať už v júni tohto roku, dvakrát však sudca pojednávanie odročil, naposledy v októbri pre zlý zdravotný stav obžalovanej. Tá žiadala o odklad pojednávania pre svoj zlý psychický stav aj tentoraz, pričom argumentovala znaleckým posudkom psychiatra. Sudca ho však neuznal, keďže nešlo o práceneschopnosť a vyjadrenie ošetrujúceho lekára. Eleonóru Mojsejovú tak dnes na súd predviedla polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona