Nominovaný slovinský premiér Cerar chce vytvoriť trojčlennú koalíciu

NETKY.SK • 21 August 2014, 11:38 • 2 min
Nominovaný slovinský premiér Cerar chce vytvoriť trojčlennú koalíciu

ĽUBĽANA - Dezignovaný slovinský premiér Miro Cerar vytvorí trojčlennú stredo-ľavicovú vládnu koalíciu, ktorá bude mať 52 kresiel v 90-člennom parlamente.

slovakia

left justify in out

Právneho experta Cerara nominoval na post predsedu vlády prezident Borut Pahor tento utorok potom, čo jeho Strana Mira Cerara (SMC) presvedčivo zvíťazila v júlových parlamentných voľbách. Nový premiér chce vytvoriť koalíciu s Demokratickou stranou dôchodcov Slovinska (DeSUS) a stredoľavými sociálnymi demokratmi (SD). "Sme odhodlaní vytvoriť silnú a kvalitnú vládu, ktorú Slovinsko teraz potrebuje," povedal vo štvrtok Cerar novinárom.

 

Parlament má nomináciu Cerara na premiéra potvrdiť 25. augusta. Očakáva sa, že koaličné rokovania budú ukončené na budúci týždeň. Nová vláda by mala byť vymenovaná na začiatku septembra. Cerar sa podľa vlastných slov rozhodol nevytvoriť koalíciu s Alianciou Alenky Bratušekovej (ZAB), keďže strana bývalej premiérky spôsobila nedávnu politickú krízu a Bratušeková okrem toho kandiduje na post komisárky v Európskej komisii. V Slovinsku sa konali predčasné voľby 13. júla. Vypísať ich museli potom, čo Bratušeková rezignovala, keď ju nezvolili za predsedníčku jej bývalej strany Pozitívne Slovinsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies