Nominácie na cenu Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník

NETKY.SK • 28 Marec 2019, 15:00 • 2 min
Nominácie na cenu Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník

BRATISLAVA - Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Toman. Filmová dráma režiséra a producenta Ondřeja Trojana o vzostupe a páde na pozadí doby, ktorá dodnes ovplyvňuje naše životy, získala štrnásť nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V prvom kole hlasovania o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

slovakia

left justify in out

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) predstavila nominácie v už 9. ročníku národnej ceny Slnko v sieti, ktorá je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Tento rok sa o ocenenie uchádzalo celkovo 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov.

 

„Teším sa, že aj tento rok sme mohli vyberať z kvalitných filmov, o čom svedčia aj nominácie.  Tie zároveň potvrdili pretrvávajúci trend intenzívnej spolupráce našich a českých filmových tvorcov, keďže väčšina nominovaných hraných filmov bola nakrútená v koprodukcii.  Je to len potvrdenie toho, aké dôležité je pre nás vytvárať si vzťahy na medzinárodnom poli a potvrdzovať pozície Slovenska ako relevantného koprodukčného partnera pre ostatný filmový svet,“ približuje Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.

 

V kategórii Najlepší hraný film sa bude Toman uchádzať o cenu spolu s filmom Tlmočník Martina Šulíka, ktorý má na konte dvanásť nominácií, filmom Hmyz Jana Švankmajera s piatimi nomináciami a dielom Jan Palach Roberta Sedláčka s dvomi nomináciami. Toman s Tlmočníkom sú zároveň nominovaní aj v kategóriách najlepší scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, hudba, architekt – scénograf, kostýmy, za herecké výkony v oboch ženských kategóriách a za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Režiséri Ondřej Trojan (Toman) a Martin Šulík (Tlmočník), ku ktorým pribudol ešte Marek Kuboš (Posledný autoportrét) sa budú zároveň uchádzať aj o cenu v kategórii Najlepšia filmová réžia.

 

img

 

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Posledný autoportrét Mareka Kuboša, Válek Patrika Lančariča a Okupácia 1968 režisérov Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fifi Fatale Márie Kralovič, Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla Ivany Šebestovej a Kataríny Kerekesovej a Monštrum Martina Snopeka.

 

img

 

 

Viac informácií o národných filmových cenách Slnko v sieti nájdete na stránke: www.slnkovsieti.sk

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies