Nominácie jubilejného 20. ročníka Krištáľového krídla sú známe

NETKY.SK • 29 November 2016, 13:47 • 2 min
Nominácie jubilejného 20. ročníka Krištáľového krídla sú známe

BRATISLAVA - Veľká porota Krištáľového krídla rozhodla o finálových nomináciách za rok 2016. Mená laureátov sa verejnosť dozvie počas dnešného galavečera, ktorý odvysiela verejnoprávny RTVS na Jednotke.

slovakia

left justify in out

Predsedovia odborných porôt sa stretli v pondelok 28. novembra, aby informovali predsedu Veľkej poroty Gabriela Csollára o priebehu a výbere nominácií z návrhov verejnosti. Veľká porota odsúhlasila tri finálové nominácie v deviatich kategóriách, o ktorých rozhodli jednotlivé poroty v tajnom hlasovaní. Tie zasadali v novembri vždy za prítomnosti autorky Krištáľového krídla Márie Vaškovičovej. Zapečatené obálky odovzdali Gabrielovi Csollárovi a Márii Vaškovičovej na zasadnutí Veľkej poroty.

 

"Vo všetkých kategóriách bol dodržaný štatút Krištáľového krídla," zhodnotil Csollár. Poroty sa dôsledne zaoberali tým, kde nominovaná osobnosť tvorí a žije. Podmienkou nominácie na Krištáľové krídlo je, aby nominovaný žil alebo tvoril na Slovensku.

 

"Každý návrh porota prerokovala. K výberu sa správali mimoriadne náročne a profesionálne," spresnila Vaškovičová s tým, že medzi nominovanými je čoraz viac úspešných mladých ľudí. "Teší ma to, pretože Krištáľové krídlo nie je len ocenením celoživotného diela, ale v prvom rade vyzdvihuje konkrétny počin za daný rok. Pre laureáta je to uznanie, ale aj výzva na ďalšie kvalitné výkony." Všetky obálky s nomináciami sú až do slávnostného galavečera uložené v trezore u predsedu Veľkej poroty. Otvoria sa až krátko pred jeho začiatkom za prítomnosti predsedov porôt a médií.

 

Finálové nominácie v jednotlivých kategóriách sú nasledovné: Za divadlo a audiovizuálne umenie Peter Hledík, Zuzana Mauréry a Michal Kubovčík, za oblasť filantropie Ondrej Vrábel, Soňa Findorová, Terézia Drdúlová, za hospodárstvo Martin Krekáč, Štefan Máj a Vladimír Bakeš, za oblasť hudby Rastislav Štúr, Ivan Šiller a Dalibor Karvay, v kategórii medicína a veda Matej Ruttkay, Michal Mego a Milan Profant, za oblasť publicistiky a literatúry Daniel Hevier, Ľubica Hargašová a Marián Pauer, v kategórii rock, pop, jazz Igor Timko, Celeste Buckingham a Juraj Bartoš, za šport Dominika Cibulková, Marek Hamšík a bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, za výtvarné umenie Palo Macho, Filip Kulisev a Ján Berger. Zo všetkých platných zaslaných návrhov Veľká porota rozhodla, že laureátmi Mimoriadnej ceny sa stanú Marián Varga a Andrej Glatz.

 

Krištáľové krídlo sa každoročne udeľuje osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Odovzdáva od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Za 20 rokov Krištáľového krídla bolo viac ako 600 nominovaných, z nich 202 ocenených najvýznamnejších osobností Slovenska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies