Nomináciám na Oscara vládnu Birdman a Grandhotel Budapešť

NETKY.SK • 15 Január 2015, 16:13 • 2 min
Nomináciám na Oscara vládnu Birdman a Grandhotel Budapešť

LOS ANGELES - Zoznamu kandidátov v 87. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládnu snímky Birdman a Grandhotel Budapešť. Obe si vyslúžili po deväť nominácií.

slovakia

left justify in out

Osem má v hre Kód Enigmy a po šesť si na konto pripísali filmy Chlapčenstvo a Americký ostreľovač. Osmičku nominovanú v kategórii Najlepší film spolu s menovanými tvoria aj Whiplash, Teória všetkého a Selma.

 

Nominácie vo všetkých 24 kategóriách dnes v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills vyhlásili filmári Alfonso Cuarón a J.J. Abrams, herec Chris Pine a prezidentka Akadémie Cheryl Boone Isaacs. Po prvý raz tak urobili v dvojdielnom priamom prenose, pričom dosiaľ bolo zvykom naživo predstaviť len kandidátky a kandidátov vo vybraných kategóriách. 

 

Čierna komédia Birdman o zabudnutom umelcovi, ktorý dúfa v opätovné nadobudnutie svojej stratenej slávy, sa uchádza o ocenenia v kategóriách Najlepší film, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Michael Keaton), Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Edward Norton), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Emma Stone), Réžia (Alejandro González Iňárritu), Pôvodný scenár (Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. a Armando Bo), Kamera a tiež strih a mix zvuku. Grandhotel Budapešť má v hre nominácie v kategóriách Najlepší film, Réžia (Wes Anderson), Pôvodný scenár (Wes Anderson, Hugo Guinness), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Alexandre Desplat), Kamera, Kostýmy, Masky, Výprava a Strih. 

Päticu nominovaných režisérov spolu s Andersonom a Iňárrituom tvoria Richard Linklater (Chlapčenstvo), Morten Tyldum (Kód Enigmy) a Bennett Miller (Foxcatcher). Za pôvodné scenáre sú popri tvorcoch Birdmana a Grandhotela Budapešť nominovaní aj Richard Linklater za Chlapčenstvo, Dan Gilroy za Nightcrawlera a dvojica Dan Futterman a E. Max Frye za snímku Foxcatcher. V kategórii adaptovaných scenárov sú nominovaní Graham Moore (Kód Enigmy), Paul Thomas Anderson (Inherent Vice), Anthony McCarten (Teória všetkého), Damien Chazelle (Whiplash) a Jason Hall (Americký ostreľovač). 

 

Za herecké výkony v hlavných úlohách americkí akademici nominovali okrem spomínaného Michaela Keatona aj Benedicta Cumberbatcha (Kód Enigmy), Eddieho Redmayna (Teória všetkého), Bradleyho Coopera (Americký ostreľovač) a Stevea Carella (Foxcatcher). Päticu herečiek nominovaných za hlavné roly tvoria Felicity Jones (Teória všetkého), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Stratené dievča), Reese Witherspoon (Divočina) a Marion Cotillard (Dva dni, jedna noc). 

 

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Edwardovi Nortonovi konkurujú Robert Duvall (Sudca), Ethan Hawke (Chlapčenstvo), Mark Ruffalo (Foxcatcher) a J.K. Simmons (Whiplash). V rovnakej ženskej kategórii sú spolu s Emmou Stone nominované aj Patricia Arquette (Chlapčenstvo), Keira Knightley (Kód Enigmy), Meryl Streep (Príbehy z lesov) a Laura Dern (Divočina). 

 

V kategórii cudzojazyčných filmov nominovali argentínske Divoké historky, estónsku drámu Mandariinid, známu aj pod anglickým názvom Tangerines, mauritánske Timbuktu, poľskú Idu a ruský Leviatan. Najlepším dokumentárnym filmom sa stane jeden z pätice CitizenFour, Hľadanie Vivian Maier, Last Days in Vietnam, The Salt of the Earth a Virunga. Päticu nominovaných animovaných filmov tvoria Ako si vycvičiť draka 2, Škatuliaci, Veľká šestka, Kaguya-hime no monogatari (anglický názov: The Tale of Princess Kaguya) a Le Chant de la Mer (anglický názov: Song of the Sea). 

 

Slávnostné udeľovanie prestížnych cien sa bude konať 22. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. V úlohe moderátora sa predstaví americký herec, spevák, režisér a producent Neil Patrick Harris. 

 

Reakcie nominovaných v 87. ročníku cien Akadémie

 

Benedict Cumberbatch - nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Kód Enigmy: 
"Som z toho úplne hotový. Som nadšený a poctený, že sa mi dostalo tohto uznania. Je úžasné byť súčasťou výberu Akadémie v tomto roku plnom výnimočných výkonov. To, že som mohol zavolať svojim rodičom, ktorí sú obaja herci, a povedať im, že ich jediného syna nominovali na Oscara, je jedným z momentov, na ktoré som najviac hrdý." 

Eddie Redmayne - nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Teória všetkého: 
"Pred dvadsiatimi minútami som ešte tvrdo spal, no potom niekto veľmi silno zabúchal na dvere. V tej tme som zakopol, dal som si na seba aspoň uterák a šiel otvoriť. Za dverami stál môj manažér, ktorý mával telefónom, z ktorého sa ozývali samé výkriky." 

Julianne Moore - nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Still Alice: 
"Ďakujem vám všetkým za gratulácie. Som taká šťastná, že ledva dýcham." 

Reese Witherspoon - nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Divočina: 
"Som taká šťastná, že môžem so svojou nádhernou a talentovanou spoluúčinkujúcou Laurou Dern osláviť dve nominácie pre film Divočina!" 

Felicity Jones - nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Teória všetkého:
"Nikdy by som si nepomyslela, že sa o svojej nominácii na Oscara dozviem oblečená v pyžame. Je to neuveriteľné. Nakrútite film a nikdy neviete, ako to s ním dopadne. Je to pre mňa obrovská pocta. Na tomto filme a úlohe mi veľmi záležalo. Bol to jeden z tých projektov, od ktorého si nemôžete držať žiaden odstup. Bolo v tom veľmi veľa emócií a nadšenia. Už som hovorila s mamou, rodinou, kamarátmi, ale musím sa ešte spojiť s Eddiem (Redmayneom, pozn. SITA) a Jamesom (režisérom Jamesom Marshom, pozn. SITA) a osláviť to s nimi, pretože to bolo naše spoločné úsilie. Myslím, že si toho nepovieme veľa, iba budeme od nadšenia kričať." 

Rosamund Pike - nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za snímku Stratené dievča: 
"Je to po prvý raz po viac než šiestich týždňoch, čo ma zobudil niekto iný než moje dieťa. Dozvedela som sa to od svojho manažéra. Poslala som potom ďakovný e-mail Davidovi Fincherovi (režisér, pozn. SITA), pretože bez neho by som tu dnes nebola." 

Ethan Hawke - nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Chlapčenstvo: 
"Dozvedel som sa o tom, práve keď som bral deti do školy. Dnes má navyše môj syn trináste narodeniny. Keď sme s Rickom (režisér Richard Linklater, pozn. SITA) prvýkrát začali diskutovať o tomto filme, môj syn sa práve narodil. Je to naozaj dojímavé, pretože v jeho živote zatiaľ nebola doba, kedy by som nepracoval na Chlapčenstve. Nikdy vo svojom živote som nenakrútil náročnejší alebo osobnejší film, pričom väčšinou, keď tieto dva prívlastky použijete spolu, tak ide o malý nezávislý film, ktorý má úspech na festivaloch. Tento film má v sebe étos, ktorému verím. Je to neuveriteľne skromný film, ktorý oslavuje tie najmenšie udalosti v našich životoch a ja som vedel, že ľudí zaujme." 

Mark Ruffalo - nominovaný v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film Foxcatcher: 
"Ďakujem Akadémii za nomináciu za Foxcatcher. Cítim česť a pokoru. Ďakujem tiež Channingovi Tatumovi, Steveovi Carellovi a Bennettovi Millerovi, ste najlepší." 

Emma Stone - nominovaná v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za snímku Birdman: 
"Je to neskutočné, som z toho úplne mimo. Ďakujem Akadémii za túto neuveriteľnú poctu. Som veľmi hrdá a šťastná, že som mohla byť súčasťou Birdmana a nemôžem uveriť, že to dospelo až sem." 

Don Hall - jeden z režisérov snímky Veľká šestka nominovanej v kategórii animovaných filmov: 
"Keď sme ako deti vyrastali v Kanade a Iowe, Chris (Chris Williams, druhý režisér snímky Veľká šestka, pozn. SITA) aj ja sme obaja snívali o tom, že sa staneme animátormi u Disneyho. Nikdy by nám nenapadlo, že jedného dňa nakrútime film Veľká šestka a že v iný deň potom tento film a všetkých talentovaných umelcov, ktorí sa na ňom podieľali, ocení Akadémia. Roy (producent Roy Conli, pozn. SITA), Chris a ja sme veľmi poctení touto nomináciou a chceme sa poďakovať všetkým v Disney Animation, že umožnili, aby sa to stalo." 

Common a John Legend - nominovaní v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň za skladbu Glory zo snímky Selma: 
"Je to pre nás veľká pocta. Ďakujeme Akadémii za nomináciu pre Glory, obzvlášť v deň narodenia Martina Luthera Kinga." 

Tegan and Sara - nominované v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň za skladbu Everything Is Awesome zo snímky Lego príbeh: 
"Už ani nemôžeme byť viac hrdé na to, že Everything Is Awesome získala nomináciu na Oscara pre Najlepšiu pôvodnú filmovú pieseň!! Gratulujeme celému tímu!" 

 

Zaujímavosti o oscarových nomináciách:

 

Po prvý raz od roku 2011, keď Akadémia zaviedla možnosť nominovať v tejto kategórii päť až desať filmov, si nomináciu vyslúžilo osem titulov. V 84., 85. i 86. ročníku bolo kandidátov deväť. 

V hereckých kategóriách je deväť nováčikov - Steve Carell, Benedict Cumberbatch, Michael Keaton, Eddie Redmayne, J.K. Simmons, Felicity Jones, Rosamund Pike, Patricia Arquette a Emma Stone. 

Štyria z nominovaných herečiek a hercov už Oscary získali - Robert Duvall, Marion Cotillard, Reese Witherspoon a Meryl Streep. 

Bradley Cooper, ktorý je nominovaný za herecký výkon v hlavnej úlohe snímky Americký ostreľovač, si na konto pripísal tretiu hereckú nomináciu v rade, keď sa v minulom roku uchádzal o trofej vďaka vedľajšej úlohe vo filme Špinavý trik (2013) a predtým s hlavnou rolou v romantickej dráme Terapia láskou (2012). To sa zatiaľ naposledy podarilo Renée Zellweger (2001 - 2003) a Russellovi Crowovi (1999 - 2001). 

Marion Cotillard si vďaka francúzskej dráme Dva dni, jedna noc vyslúžila druhú nomináciu v kariére za herecký výkon v cudzojazyčnom filme. V roku 2008 pritom triumfovala vďaka titulnej úlohe v životopisnej dráme Edith Piaf. Je piatou umelkyňou, ktorej sa podarilo získať dve alebo viac nominácií za herecké výkony, ktoré nie sú v angličtine. Marcello Mastroianni mal tri, zatiaľ čo Sophia Loren, Liv Ullmann a Isabelle Adjani po dve. 

Meryl Streep zvýšila svoj rekord v počte získaných hereckých nominácií na 19. 

Robert Duvall sa vo veku 84 rokov stal najstarším hercom nominovaným za výkon vo vedľajšej úlohe. Nomináciu si vyslúžil za snímku Sudca. Doterajší rekord držal Hal Holbrook, ktorého v roku 2008 nominovali ako 82-ročného za výkon vo filme Útek do divočiny. 

Druhý raz za necelé dve desaťročia sa stalo, že celú dvadsiatku nominovaných hercov a herečiek tvoria ľudia bielej pleti (Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Michael Keaton, Bradley Cooper, Steve Carell, Felicity Jones, Julianne Moore, Rosamund Pike, Reese Witherspoon, Marion Cotillard, Robert Duvall, Ethan Hawke, Edward Norton, Mark Ruffalo, J.K. Simmons, Patricia Arquette, Keira Knightley, Emma Stone, Meryl Streep a Laura Dern). Predtým sa tak stalo v rokoch 1998 a 2011. 

Roger Deakins si vďaka Nezlomnému pripísal na konto dvanástu nomináciu za kameru, čím sa stal rekordérom medzi žijúcimi tvorcami. O absolútny rekord sa delia Charles B. Lang, Jr., ktorý zomrel v roku 1998, a Leon Shamroy, ktorý skonal v roku 1974. Obaja majú na konte po 18 nominácií. 

Rodinné fantasy Príbehy z lesov vynieslo kostýmovej výtvarníčke Colleen Atwood jedenástu nomináciu v kariére. Je tak rekordérkou medzi žijúcimi tvorcami, keď najviac nominácií za kostýmy v dejinách cien má na konte Edith Head. Tvorkyňa, ktorá navždy odišla v roku 1981, ich počas kariéry zozbierala 35. 

Ida je jedenástym prevažne čiernobielym filmom nominovaným za kameru od roku 1967, keď Akadémia zrušila samostatnú kategóriu venovanú kameramanom týchto snímok. Ďalšími sú: Chladnokrvne (1967), Posledné predstavenie (1971), Lenny (1974), Zúriaci býk (1980), Zelig (1983), Schindlerov zoznam (1993), Muž, ktorý nebol (2001), Dobrú noc a veľa šťastia (2005), Biela stuha (2009) a The Artist (2011). 

V kategórii cudzojazyčných filmov sú po prvý raz v dejinách nominované snímky z Estónska (Mandariinid, anglický názov: Tangerines) a Mauritánie (Timbuktu). 

Prehľad nominácií v 87. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied 

Najlepší film (nominovaní sú producenti): 
Chlapčenstvo 

 


Birdman 

 


Kód Enigmy 

 


Whiplash 

 


Grandhotel Budapešť 

 


Teória všetkého 

 


Selma 

 


Americký ostreľovač 

 



Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: 
Benedict Cumberbatch - Kód Enigmy 
Eddie Redmayne - Teória všetkého 
Michael Keaton - Birdman 
Bradley Cooper - Americký ostreľovač 
Steve Carell - Foxcatcher 

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: 
Robert Duvall - Sudca 
Ethan Hawke - Chlapčenstvo 
Edward Norton - Birdman 
Mark Ruffalo - Foxcatcher 
J.K. Simmons - Whiplash 

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: 
Felicity Jones - Teória všetkého 
Julianne Moore - Still Alice 
Rosamund Pike - Stratené dievča 
Reese Witherspoon - Divočina 
Marion Cotillard - Dva dni, jedna noc 

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: 
Patricia Arquette - Chlapčenstvo 
Keira Knightley - Kód Enigmy 
Emma Stone - Birdman 
Meryl Streep - Príbehy z lesov 
Laura Dern - Divočina 

Animovaný film: 
Ako si vycvičiť draka 2 
Škatuliaci 
Veľká šestka 
Kaguya-hime no monogatari (anglický názov: The Tale of Princess Kaguya) 
Le Chant de la Mer (anglický názov: Song of the Sea) 

Réžia: 
Wes Anderson - Grandhotel Budapešť 
Alejandro González Iňárritu - Birdman 
Richard Linklater - Chlapčenstvo 
Morten Tyldum - Kód Enigmy 
Bennett Miller - Foxcatcher 

Najlepší cudzojazyčný film: 
Divoké historky (réžia: Damián Szifrón) - Argentína 
Mandariinid (anglický názov: Tangerines, réžia: Zaza Urushadze) - Estónsko 
Timbuktu (réžia: Abderrahmane Sissako) - Mauritánia 
Ida (réžia: Paweł Pawlikowski) - Poľsko 
Leviatan (réžia: Andrej Zvjagincev) - Rusko 

Adaptovaný scenár: 
Graham Moore - Kód Enigmy 
Paul Thomas Anderson - Inherent Vice 
Anthony McCarten - Teória všetkého 
Damien Chazelle - Whiplash 
Jason Hall - Americký ostreľovač 

Pôvodný scenár: 
Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. a Armando Bo - Birdman 
Richard Linklater - Chlapčenstvo 
Wes Anderson, Hugo Guinness - Grandhotel Budapešť 
Dan Gilroy - Nightcrawler 
Dan Futterman, E. Max Frye - Foxcatcher 

Najlepší dokumentárny film: 
CitizenFour 
Hľadanie Vivian Maier 
Last Days in Vietnam 
The Salt of the Earth 
Virunga 

Najlepšia pôvodná filmová pieseň: 
Glory - z filmu Selma 
Everything Is Awesome - z filmu Lego príbeh 
Lost Stars - z filmu Love song 
Grateful - z filmu Beyond the Lights 
I’m Not Gonna Miss You - z filmu Glen Campbell: I’ll Be Me 

Najlepšia pôvodná filmová hudba: 
Jóhann Jóhannsson - Teória všetkého 
Alexandre Desplat - Kód Enigmy 
Alexandre Desplat - Grandhotel Budapešť 
Hans Zimmer - Interstellar 
Gary Yershon - Mr. Turner 

Kamera: 
Emmanuel Lubezki - Birdman 
Robert Yeoman - Grandhotel Budapešť 
Dick Pope - Mr. Turner 
Roger Deakins - Nezlomný 
Ryszard Lenczewski, Lukasz Zal - Ida 

Kostýmy: 
Milena Canonero - Grandhotel Budapešť 
Mark Bridges - Inherent Vice 
Colleen Atwood - Príbehy z lesov 
Anna B. Sheppard - Vládkyňa zla 
Jacqueline Durran - Mr. Turner 

Strih: 
Sandra Adair - Chlapčenstvo 
Tom Cross - Whiplash 
William Goldenberg - Kód Enigmy 
Joel Cox, Gary Roach - Americký ostreľovač 
Barney Pilling - Grandhotel Budapešť 

Masky: 
Foxcatcher 
Grandhotel Budapešť 
Strážcovia Galaxie 

Výprava: 
Adam Stockhausen, Anna Pinnock - Grandhotel Budapešť 
Maria Djurkovic, Tatiana Macdonald - Kód Enigmy 
Nathan Crowley, Gary Fettis - Interstellar 
Dennis Gassner, Anna Pinnock - Príbehy z lesov 
Suzie Davies, Charlotte Watts - Mr. Turner 

Najlepší krátky animovaný film: 
The Bigger Picture - Daisy Jacobs (réžia), Christopher Hees (produkcia) 
The Dam Keeper - Robert Kondo a Dice Tsutsumi (réžia) 
Feast - Patrick Osborne (réžia), Kristina Reed (produkcia) 
Me and My Moulton - Torill Kove (réžia) 
A Single Life - Joris Oprins (réžia) 

Najlepší hraný krátky film: 
Aya - Oded Binnun a Mihal Brezis (réžia) 
Boogaloo and Graham - Michael Lennox (réžia), Ronan Blaney (scenár) 
Lampa - Hu Wei (réžia), Julien Féret (produkcia) 
Parvaneh - Talkhon Hamzavi (réžia), Stefan Eichenberger (produkcia) 
Telefonát - Mat Kirkby (réžia), James Lucas (scenár) 

Najlepší krátky dokumentárny film: 
Crisis Hotline: Veterans Press 1 
Joanna 
Nasza klatwa (angl. názov Our Curse) 
La Parka (angl. názov The Reaper) 
White Earth 

Zvuk - strih: 
Interstellar 
Americký ostreľovač 
Nezlomný 
Hobit: Bitka piatich armád 
Birdman 

Zvuk - mix: 
Americký ostreľovač 
Nezlomný 
Interstellar 
Birdman 
Whiplash 

Vizuálne efekty: 
Captain America: Zimný vojak 
Úsvit planéty opíc 
Strážcovia Galaxie 
Interstellar 
X-Men: Budúca minulosť 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies