Nomináciám na Grammy vládnu Sam Smith, Beyoncé a Pharrell

NETKY.SK • 6 December 2014, 08:33 • 2 min
Nomináciám na Grammy vládnu Sam Smith, Beyoncé a Pharrell

LOS ANGELES - Britský hudobník Sam Smith, americká speváčka Beyoncé a americký producent, rapper a spevák Pharrell Williams vládnu zoznamu kandidátov na ceny Grammy americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied.

slovakia

left justify in out

Všetci traja si na konto pripísali po šesť nominácií vrátane kategórie Album roka. Williams je však nominovaný aj ako producent za spoluprácu na albumoch Eda Sheerana a Beyoncé. 

 

Tohtoročných kandidátov akademici zverejňovali postupne počas celého piatka, keď prvú časť kategórií oznámili Pharrell Williams a anglický spevák Ed Sheeran v televíznej relácii CBS This Morning. Ďalšie mená pribúdali v nasledujúcich hodinách prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, pričom po 20:00 SEČ doplnili zoznam nominovaných v 82 z 83 kategórií. Na koniec si nechali kategóriu Album roka, kde sa o cenu uchádzajú Beck s nahrávkou Morning Phase, Ed Sheeran so štúdiovkou x a spomínaná trojica Pharrell Williams (G I R L), Beyoncé (Beyoncé) a Sam Smith (In The Lonely Hour) ňou uzavrela počet svojich tohtoročných nominácií na šesť. 

 

Dvadsaťdvaročný Smith má vďaka piesni Stay With Me (Darkchild Version) šancu na zisk ocenenia v kategóriách Nahrávka roka, Pieseň roka a Najlepší sólový popový výkon, pričom debutová štúdiovka In The Lonely Hour mu vyniesla aj nomináciu v kategórii Najlepší popový vokálny album. Zabojuje tiež o titul Najlepší nováčik, kde jeho konkurenciu tvoria Iggy Azalea, Bastille, Brandy Clark a Haim. 

V kategórii Nahrávka roka sú na Grammy nominované aj piesne Shake it Off (Taylor Swift), All About That Bass (Meghan Trainor), Fancy (Iggy Azalea a Charli XCX) a Chandelier (Sia). Päticu nominovaných v kategórii Pieseň roka tvoria spolu so Stay With Me aj spomínané Shake it Off, All About That Bass a Chandelier, ktoré dopĺňa Take Me To Church od írskeho hudobníka Hoziera. 

 

Tridsaťtriročná Beyoncé si ďalšie nominácie vyslúžila v R&B kategóriách, kde sa s piesňou Drunk In Love, ktorú nahrala s manželom, rapperom Jay Z uchádza o trofeje za najlepší r'n'b výkon a najlepšiu r'n'b pieseň. Spoločne sú nominovaní aj v kategórii Najlepší hudobný film. Jej eponymná štúdiovka má tiež šancu na zisk ceny v kategórii Najlepší urban contemporary album, kde jej konkurujú Sail Out (Jhene Aiko), X (Chris Brown), Mali Is… (Mali Music) a G I R L (Pharrell Williams). Zoznam nominácií spevácka hviezda vďaka uvedenej štúdiovke doplnila aj šancou na zisk ocenenia ako producentka a majsterka zvuku v jednej z technických kategórií. Celkový počet nominácií v kariére rodáčky z Houstonu sa tak už vyšplhal na 52 a je umelkyňou s najvyšším počtom nominácií na Grammy v dejinách, keď prekonala doterajšieho rekordéra, producenta Davida Fostera. 

 

Nominovaných vyberali spomedzi hudobných nahrávok vydaných medzi 1. októbrom 2013 a 30. septembrom 2014. Ceremoniál 57. udeľovania cien Grammy sa uskutoční 8. februára. 

Prehľad nominácií v hlavných kategóriách 

Pieseň roka: 
Chandelier - Sia 
All About That Bass - Meghan Trainor 
Shake It Off - Taylor Swift 
Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith 
Take Me to Church - Hozier 

Nahrávka roka: 
Iggy Azalea featuring Charli XCX - Fancy 
Sia - Chandelier 
Sam Smith - Stay With Me (Darkchild Version) 
Taylor Swift - Shake It Off 
Meghan Trainor - All About That Bass 

Album roka: 
Morning Phase - Beck 
Beyoncé - Beyoncé 
x - Ed Sheeran 
In The Lonely Hour - Sam Smith 
G I R L - Pharrell Williams 

Najlepší nováčik roka: 
Iggy Azalea 
Bastille 
Brandy Clark 
Haim 
Sam Smith 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies