Nominácia Karola Mitríka na šéfa SIS je trochu prekvapujúca

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 12:02 • 2 min
Nominácia Karola Mitríka na šéfa SIS je trochu prekvapujúca

Nominácia Karola Mitríka na šéfa SIS je trochu prekvapujúca

slovakia

left justify in out

img

Predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) Roberta Kaliňáka (Smer-SD) "trochu" prekvapila nominácia Karola Mitríka na šéfa SIS. Na druhej strane však z možností, ktoré súčasná koalícia ponúkala, považuje obsadenie tohto postu bývalým poslancom za SDKÚ-DS za lepšiu voľbu. Rovnako je rád, že ide o politickú nomináciu, pretože podľa jeho slov by vo vedení SIS mal byť človek zodpovedný za politickú prezentáciu.
Kaliňák dnes v rozhovore pre TASR uviedol, že vzhľadom na to, aký typ človeka je Mitrík, ktorého pozná z práce v parlamente, predpokladá, že by služba mohla pokračovať v kontinuite úspechov dosiahnutých v uplynulých rokoch. "SIS za posledné štyri roky dosiahla mimoriadne medzinárodné úspechy a uznanie, dokonca bola začlenená aj do elitného klubu svetových spravodajských služieb," pripomenul Kaliňák. Zároveň vyjadril nádej, že nový riaditeľ bude v tomto trende pokračovať a venovať sa predovšetkým bezpečnosti SR a nie politike.
Spomenul, že počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu bola tajná služba neustále terčom rôznych škandálov, za ich vlády sa nevyskytli žiadne. "Želám novému riaditeľovi, aby mal chuť viesť SIS dobrým smerom a ja z pozície predsedu výboru na kontrolu SIS určite budem na to veľmi podrobne dozerať," dodal opozičný poslanec.
Druhá opozičná strana SNS slovami predsedu svojho poslaneckého klubu Rafaela Rafaja takisto dúfa, že nový riaditeľ SIS si bude plniť zákonom stanovené povinnosti a nebude robiť "žiadnu politickú nadprácu". "Aby opozícia mala garancie, že voči jej členom sa nebude diať nič, čo by mohlo byť z pohľadu tejto služby zneužité," povedal Rafaj pre TASR s tým, že opozícia môže iba registrovať kroky vládnej koalície. Podľa jeho slov sa zdá, že sa vracajú ľudia, ktorí v minulosti pôsobili v silových zložkách, vrátane nového šéfa Policajného zboru SR Jaroslava Spišiaka. Rafaj skôr očakával, že sa vytiahnu nové mená.
Kandidáta na post šéfa SIS jednomyseľne schválilo v pondelok (19. júla) Prezídium SDKÚ-DS na návrh premiérky Ivety Radičovej. Na najbližšej Koaličnej rade ho predložia svojim partnerom. Šéfka exekutívy sa pri výbere prvého muža spravodajskej služby opierala o niekoľko kritérií. "Charakter, bezúhonnosť, politická skúsenosť, vernosť, oddanosť myšlienkam a hodnotám a rovná chrbtová kosť," vysvetlila. Tiež jej záležalo na tom, aby to bol človek, ktorý po skončení tejto funkcie nebude zneužívať získané informácie a ktorý nie je zosieťovaný rôznymi spôsobmi s minulosťou.
Riaditeľa tajnej služby vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. V súčasnosti tajnú službu riadi nominant vlády Roberta Fica (Smer-SD) Jozef Magala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona