Nokia sťahuje závod z Rumunska do Ázie

NETKY.SK • 25 Október 2011, 03:31 • 2 min
Nokia sťahuje závod z Rumunska do Ázie

Nokia sťahuje závod z Rumunska do Ázie

slovakia

left justify in out

img

Fínska Nokia sa rozhodla, že svoj závod v Rumunsku zatvorí a produkciu presťahuje do Ázie. Pritom ho už raz sťahoval. Z nemeckého mesta Bochum ho premiestnila v roku 2008 do Jucu pri Kluži.

Takmer 1800 pracovníkov má zabezpečenú prácu len do konca tohto roku. Potom dostanú trojmesačné odstupné, čím sa ich vzťah s fínskym zamestnávateľom definitívne skončí.

Nokia odôvodnila rozhodnutie "nevyhnutnosťou optimalizovať výrobný proces". V Ázii sa totiž chce dostať bližšie k "najdôležitejším cieľovým trhom".

Pritom pracovná sila v Rumunsku nie je vôbec drahá. Po viacnásobnom zvýšení miezd, na ktoré koncern pristúpil na nátlak odborov, priemerná mzda v závode nepresahuje 300 eur. Každý pracovník v Juce prinášal Nokii tržbu ročne okolo milión eur a stál, vrátane daňových a sociálnych odvodov, menej ako 10.000 eur.

Odborníci tvrdia, že také výsledky Nokia zrejme v Ázii nedosiahne. O ďalšom sťahovaní výroby rozhodla zmena stratégie koncernu a predchádzajúci nesprávny odhad budúceho vývoja trhu. Ten sa prejavil v poklese podielu Nokie na globálnom odbyte mobilných telefónov.

Nokia investovala do rumunského závodu 60 miliónov eur; suma sa jej za tri roky v celej výške vrátila.

Zdroj: TASR/Die Presse



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies