Nokia dokončila predaj divízie mobilných telefónov Microsoftu

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 18:25 • 2 min
Nokia dokončila predaj divízie mobilných telefónov Microsoftu

HELSINKI - Fínska spoločnosť Nokia dnes oznámila, že dokončila predaj svojej problematickej divízie mobilných telefónov americkej firme Microsoft za 5,44 miliardy eur. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Transakciu, ktorej súčasťou je aj licencia na celú sériu patentov Nokie, museli najskôr schváliť príslušné regulačné úrady. Celý proces sa tak o niečo predĺžil a prevzatie divízie sa namiesto v 1. kvartáli tohto roka podarilo dokončiť až tento mesiac, keď ho konečne schválil aj čínsky antimonopolný úrad.
     

Obe strany sa na obchode dohodli už vlani v septembri, ale podľa Nokie konečná cena môže byť po finálnych úpravách o málo vyššia.
     

Podľa dohody Microsoft zaplatí Nokii 3,79 miliardy eur za jej zariadenie a divíziu služieb a ďalších 1,65 miliardy eur za patenty. Súčasťou dohody však nie sú závody fínskej firmy v Indii a Južnej Kórei. Indické úrady totiž zmrazili aktíva Nokie vo svojej krajine pre spor o dane. A továreň v Kórei, ktorá má len 200 zamestnancov, chce fínska firma zatvoriť.
     

Nokii po dokončení predaja mobilnej divízie zostali divízia sieťových zariadení a služieb, a tiež divízia mapových služieb. Fínska firma na budúci týždeň zverejní spolu s výsledkami za 1. kvartál aj svoje predstavy o ďalšom smerovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona