Nočný výbuch v Kábule si vyžiadal 15 obetí a 250 zranených

NETKY.SK • 7 August 2015, 18:30 • 2 min
Nočný výbuch v Kábule si vyžiadal 15 obetí a 250 zranených

KÁBUL - Najmenej 15 ľudí prišlo o život a ďalších 250 utrpelo z noci nadnes zranenia pri silnom výbuchu nálože umiestnenej v nákladnom aute v centre afganského hlavného mesta Kábul. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenia afganskej vlády a polície.

slovakia

left justify in out

 K výbuchu došlo podľa vyjadrení polície o 01.00 h miestneho času (štvrtok - 22.30 h SELČ) v štvrti Šáh Šahíd a sa k zodpovednosti zaň sa doposiaľ nepriznala žiadna teroristická skupina. 
     

Podľa náčelníka kábulskej polície Abdula Rahmána Rahímího bol cieľom neďaleký objekt vojenskej tajnej služby, pričom útočníci chceli zároveň docieliť čo najvyšší počet obetí na životoch. 
     

Afganský prezident Ašraf Ghaní teroristický útok odsúdil a dodal, že takýto čin by nemal zostať bez potrestania. Prezident dnes zároveň navštívil zranených, píše agentúra DPA.

     

"Doposiaľ sme sa ešte nikdy v Kábule nestretli s incidentom takejto intenzity," povedal v nemocnici novinárom. Jeho hovorca útok odsúdil ako zbabelý čin a uviedol, že medzi zranenými je až 77 žien a detí.
     

Nočný výbuch poškodil v metropole desiatky domov, obchodov a porozbíjal okná. Sklenené črepy zranili mnoho ľudí. Na niekoľkých domoch sa zrútila strecha.
     

Bomby uložené v autách v Afganistane s obľubou používa hnutie Taliban. To údajne práve zápasí s rozkolom vo vedení po smrti vodcu Muhammada Umara, ku ktorej malo dôjsť ešte v apríli 2013.
     

Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu zverejnila svoju polročnú správu, podľa ktorej počas prvých šiestich mesiacov tohto roka bolo v Afganistane zabitých či zranených takmer 5000 civilistov. Za 70 percent civilných obetí je podľa OSN zodpovedný Taliban a ďalšie militantné organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies