Nočné protesty v Turecku sprevádzali násilnosti, polícia musela zasiahnuť

NETKY.SK • 9 Jún 2013, 13:54 • 2 min
Nočné protesty v Turecku sprevádzali násilnosti, polícia musela zasiahnuť

ISTANBUL - Násilnosti a strety s políciou sprevádzali v noci na nedeľu protivládne demonštrácie v niektorých tureckých mestách. Protestujúci pálili pneumatiky a hádzali na policajtov kamene, polícia proti nim zasiahla slzotvorným plynom. Demonštrácie za účasti desaťtisícov ľudí sa konali už desiaty deň v Istanbule a Ankare ako aj v mestách Izmir a Adana. Protestujúci požadujú odchod premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vlády.

slovakia

left justify in out

Do ulíc vyšli napriek ostrým varovaniam to strany Erdogana, aby zastavili občianske nepokoje. Miestne médiá informujú, že zranenia v noci počas zásahu polície utrpelo niekoľko ľudí, ich počet však nešpecifikujú. Na istanbulskom námestí Taksim sa v sobotu večer konala najväčšia demonštrácia od začiatku protestov. Protesty v Turecku sa začali minulý piatok v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom protestujúcim proti plánovanej prestavbe námestia Taksim a zrušeniu parku Gezi. Zásah vyvolal protivládne protesty v celej krajine. Opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy troch ľudí - dvoch mladých demonštrantov a jedného policajta. Vyše 4000 utrpelo zranenia. Vládna Erdoganova strana Spravodlivosti a rozvoja (AKP) v sobotu na svojom plenárnom zasadaní odmietla výzvy na odstúpenie kabinetu a konanie predčasných volieb. "Nevypíšete predčasné voľby len preto, že ľudia pochodujú ulicami," vyhlásil podpredseda vláda Husejn Celik. V snahe upokojiť situáciu starosta Istanbulu Kadir Topbas demonštrantom odkázal, že na námestí a priľahlom parku Gezi nevyrastie nákupné centrum. Prestavba námestia sa však podľa neho uskutoční podľa plánu, ktorý zahŕňa výstavbu repliky kasární z Osmanskej ríše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies