Nočná súťaž Železný hasič sa v Abraháme uskutoční už po tretí raz

NETKY.SK • 13 Jún 2015, 18:27 • 2 min
Nočná súťaž Železný hasič sa v Abraháme uskutoční už po tretí raz

ABRAHÁM - Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Abrahám v okrese Galanta zorganizuje dnes v neskorých večerných hodinách tretí ročník nočnej súťaže Železný hasič.

slovakia

left justify in out

Podujatie sa uskutoční v športovom areáli. Informoval o tom TASR jeden z organizátorov Róbert Hričo.

 

Ako uviedol, súťaž jednotlivcov profesionálov a amatérov okrem Slovenska aj z Čiech sa koná v troch kategóriách, v siedmich disciplínach. „Do prvej kategórie sa zaraďujú muži od 18 do 30 rokov. V druhej sa predstavia muži nad 30 rokov. Samozrejme, priestor dostávajú aj ženy, tvoria tretiu kategóriu,“ vysvetlil Hričo s tým, že muži predvedú zapojenie a rozťahovanie hadíc s prúdnicami, výstup na plošinu a vyťahovanie hadíc lanom, údery kladivom do hammer boxu. “Nebudú chýbať ani disciplíny ako napríklad prekonanie bariéry, presunutie figuríny na vzdialenosť 10 m, prekonanie tunela so záťažou a prevracanie pneumatiky po dráhe".

 

Podľa jeho ďalších slov v kategórii žien úlohy sú podobné, mierne zjednodušené. „Ženy ťahajú aj bandasku s pieskom,“ dodal a pripomenul, že do dnešnej súťaže sa prihlásilo 34 súťažiacich. Súťaž trvá do polnoci, po vyhlásení výsledkov nasleduje zábava.

 

Podľa výpovede žijúcich občanov vznikol dobrovoľný hasičský zbor obce začiatkom 20. storočia. Požiarna zbrojnica bola umiestnená v priestoroch, kde sa nachádza terajšia fara a bola zriadená z bývalej obecnej väznice - žalára. Hasičský zbor mal k dispozícii ručnú hasičskú striekačku a príslušné náradie. Striekačka bola ťahaná koňmi. Po postavení fary požiarnu zbrojnicu umiestnili za bývalou školou. Po zriadení klubu dôchodcov bola požiarna zbrojnica umiestnená v roku 1997 do dvora zdravotného strediska. Vo vtedajšej situácii boli hasiči v pohotovosti v každej chvíli, domy boli pokryté šindľom a slamou. Riziko požiaru bolo vtedy veľké. Následky po požiaroch boli pre niektoré rodiny tragické. Preto si občania hasičský zbor veľmi vážili.

 

DHZ vznikol z vlastnej iniciatívy miestnych občanov, pretože v prípade požiaru nebolo možné čakať pomoc od iných obcí. Na celoštátnom zjazde československého dobrovoľného hasičstva v Trenčíne 6. 8. 1922 založili Zemskú hasičskú jednotku na Slovensku. Týmto zanikli župné jednotky. Po tomto už nič nebránilo masovému zakladaniu DHZ. Nemysliteľné boli procesie bez účasti hasičov v uniformách so zástavou hasičského zboru. Hasiči držali stráž aj počas veľkonočných sviatkov v kostole.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies