Nočná porucha komory v Gabčíkove zastavila plavbu na Dunaji

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:58 • 2 min
Nočná porucha komory v Gabčíkove zastavila plavbu na Dunaji

BRATISLAVA - Technická porucha skomplikovala dopravu cez Vodné dielo Gabčíkovo.

slovakia

left justify in out

Od tretej ráno je zatvorená aj druhá plavebná komora vodného diela. Približne 1 200 turistov z výletných lodí prevážajú preto autobusy. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Diana Migaľová Baschierová, dnes o 03:00 zistili technickú poruchu "výpustu pravej plavebnej komory na Vodnom diele Gabčíkovo". Keďže ľavá plavebná komora je pre opravu momentálne zatvorená, plavba v tomto úseku Dunaja je zastavená až do odstránenia poruchy. Vodohospodári predpokladajú, že plavebnú komoru otvoria pre lodnú dopravu dnes okolo 17:00.


Porucha skomplikovala osobnú dopravu po Dunaji. Podľa informácií Diany Migaľovej Baschierovej osobné výletné lode s cestujúcimi, smerujúce na Bratislavu, odstavujú na tzv. dolnej vode Dunaja pod plavebnou komorou a cestujúcich postupne prevážajú do Bratislavy autobusmi. Na zatiaľ odstavených lodiach sa spolu nachádzalo vyše 1 200 zahraničných turistov. Z toho viac ako 900 už previezli do Bratislavy, ostatní čakajú na ďalšie autobusy. "Vodohospodárska výstavba, š.p., ktorá je správcom Vodného diela Gabčíkovo, zabezpečila prístup autobusov k lodiam cez svoje prevádzkové pozemky. Ihneď po zistení poruchy bol zriadený špeciálny tím odborníkov, ktorí pracujú na urýchlenom spustení komory do prevádzky," uvádza sa v tlačovej správe.


Výpust pravej plavebnej komory sa poškodil v čase údržbových prác na ľavej plavebnej komore. Pravú, dnes poškodenú plavebnú komoru plánujú v najbližšom čase komplexne rekonštruovať. "Práve z toho dôvodu sa v týchto dňoch odstavila ľavá komora, na ktorej sa robila údržba potrebná k tomu, aby mohla počas dvojročnej rekonštrukcie pravej plavebnej komory zabezpečovať bezproblémovú plavbu," informovala ďalej Baschierová. Poškodený výpust sa podľa Vodohospodárskej výstavby "momentálne zahradzuje, aby ním nemohla nekontrolovateľne odtekať voda z komory. Keďže komora má ďalšie výpusty, po jeho zahradení sa voda v komore reguluje cez ne. Vodohospodárska výstavba, š.p. robí všetko pre to, aby bola plavba obnovená ešte dnes v popoludňajších hodinách, v ideálnom prípade už do dvoch hodín komorou prejdú prvé lode," píše sa v tlačovej správe. Ako dodáva Vodohospodárska výstavba, opakované poškodenie tej istej komory, ktorá v lete minulého roku odstavila plavbu na Dunaji na štyri dni, je dôsledkom končiacej sa životnosti plavebných komôr po 20 rokov ich prevádzky, kde už bežná údržba nestačí na udržanie ich spoľahlivej funkčnosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona