Noc výskumníkov prinesie nielen ukážky práce slovenských vedcov, ale aj Matta Taylora

NETKY.SK • 28 September 2017, 14:03 • 2 min
Noc výskumníkov prinesie nielen ukážky práce slovenských vedcov, ale aj Matta Taylora

BRATISLAVA - Jedenásty ročník festivalu Európska noc výskumníkov 2017, ktorého mottom je „Made by Science – Vytvorené vedou“, sa bude v piatok 29. septembra konať v piatich mestách po celom Slovensku, a to v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici a Poprade.

slovakia

left justify in out

„Výdobytky vedy vďaka ich každodennému využívaniu berieme ako samozrejmosť, čo je v poriadku. Na druhej strane chceme ľuďom pripomenúť, že veci, ktoré berieme už ako samozrejmosť, by sme bez vedcov a vedy nemali,“ vysvetľuje Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA).


V rámci vedeckých stánkov a prezentácií si budú môcť návštevníci napríklad vyskúšať ovládanie robotov v expozícii Robot sleduj ma alebo zistiť, kde stretnú Nano a bio v každodennom živote. O tom, na čo by sa mali dnešní žiaci zamerať v škole, bude diskutovať aj eurokomisár Maroš Šefčovič v rámci diskusie Povolania budúcnosti. „Materské, základné, ale aj stredné školy, sa zase môžu prihlásiť na rôzne sprievodné podujatia vo svojom regióne. Pre košický región sme pripravili napríklad astronomické tvorivé dielne vo hvezdárni v Medzeve,“ dodáva riaditeľ SOVVA Daniel Straka. Detailný program Európskej noci výskumníkov 2017 v jednotlivých mestách alebo v regióne je dostupný na www.nocvyskumnikov.sk.

Podľa organizátor jedným z najpopulárnejších symbolov vedeckého úsilia posledných desaťročí je dobývanie vesmíru. Aj preto bude hlavným ťahákom vedeckých prezentácií Matt Taylor, ktorý v rámci Európskej vesmírnej agentúry zodpovedal za vedeckú časť projektu Rosetta, pristátia vesmírneho telesa na kométe v roku 2014. „Bežne riešime problém s parkovaním v mestách. Matt a jeho tím riešili problém, ako po 10 rokoch letu stále neznámym vesmírom úspešne zaparkovať modul na kométe letiacej rýchlosťou 135 000 kilometrov za hodinu,“ vysvetľuje Straka.

 

Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburger návštevníkom vo svojej prednáške „Odvážme sa snívať vo veľkom“ priblíži, čo všetko si od astronauta, vedca, vyžaduje príprava na let do vesmíru. „Možno aj to bude impulzom, aby sme o 20 rokov mohli mať na Noci výskumníkov telemost s prvou Slovenkou na Marse,“ dodáva Straka.

Príležitosť zapojiť sa do výcviku astronautov budú mať návštevníci napríklad v rámci rozbiehajúceho sa celosvetového projektu Space Nation, ktorý v Bratislave predstaví tím okolo zakladateľa úspešnej hry Angry Birds Petera Vesterbacka. Štyridsať rokov zapájania sa do vesmírneho výskumu priblíži Ján Baláž zo Slovenskej akadémie vied.

Celkovo bude v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Žiline, v Poprade a v Košiciach viac ako 200 expozícií a 1 400 vedcov. Straka verí, že podujatie priláka podobné množstvo návštevníkov ako minulý rok, keď ich bolo okolo 185 tisíc. „Teší nás, že po rokoch patrí k najväčším podujatiam, presahujúcim aj návštevnosti letných festivalov, práve podujatie venované vede. Týmto pozývame všetkých, aby odložili piatkovú návštevu kina a vybehli sa pozrieť na to, čo im veda prináša v každodennom živote,“ pozýva Straka.

Európska noc výskumníkov je paralelne organizovaná v 33 štátoch Európy a hlavnou snahou komisie je v súvislosti s mottom „Researchers are among us“ – Výskumníci sú medzi nami, priblížiť verejnosti výskumníkov ako „obyčajných“ ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich motivuje k neustálemu bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú, k čomu ich práca priviedla a ako je možné výsledky ich výskumu uplatniť v bežnom živote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies