Noc v Donecku bola nepokojná, Rusko vysiela do Donbasu humanitárny konvoj

NETKY.SK • 8 Február 2015, 08:56 • 2 min
Noc v Donecku bola nepokojná, Rusko vysiela do Donbasu humanitárny konvoj

KYJEV - Delostrelecké prestrelky medzi proruskými jednotkami a oddielmi ukrajinskej armády v Donecku na východe Ukrajiny neutíchli ani v noci nadnes, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho spravodajcu v meste.

slovakia

left justify in out

Ostreľovanie spôsobilo veľké materiálne škody. Údaje o padlých a ranených sa spresňujú, uviedla RIA Novosti.
      

Okrem Donecka je ďalším miestom prudkých bojov znepriatelených strán aj mesto Debaľceve, kde sa v obkľúčení protivníka ocitla veľká formácia jednotiek ukrajinskej armády.
      

Na rusko-ukrajinské hranice dnes dorazil konvoj pozostávajúci z viac ako 170 áut s nákladom humanitárnej pomoci pre obyvateľstvo Donbasu, informovala agentúra TASS. Náklad tvoria potraviny, stavebné materiály a ďalšie komodity potrebné pre obyvateľstvo. 
      

Kamióny vybavia na hraničných priechodoch a colniciach Doneck a Matvejev Kurgan. Na colnej prehliadke sa podľa RIA Novosti zúčastňujú aj úradníci pohraničnej služby a colnej správy Ukrajiny, ako aj predstavitelia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Po kontrole sa kamióny rozdelia: časť sa vydá smerom na Luhansk, časť do Donecka.
      

Od vlaňajšieho augusta ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dopravilo na východnú Ukrajinu viac ako 16.000 ton humanitárnej pomoci. Jej dodávky veľmi často sprevádzalo podozrenie, že okrem humanitárnej pomoci privážajú na Ukrajinu aj zbrane a strelivo určené pre proruských separatistov. Rusko tieto obvinenia rozhodne poprelo, podobne ako aj svoju účasť na konflikte na východnej Ukrajine.
      

V snahe zastaviť krviprelievanie na Ukrajine predložilo koncom tohto týždňa Francúzsko a Nemecko novú iniciatívu, ktorá vychádza z minských protokolov podpísaných vlani na jeseň v Minsku. Jeden z predkladateľov iniciatívy - francúzsky prezident Francois Hollande - upozornil, že je to posledná šanca, ako zabrániť totálnej vojne. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zasa pripustila, že iniciatíva sa môže skončiť neúspechom, ale uviedla, že sa o jej presadenie treba pokúsiť v záujme ukrajinského ľudu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies