Noc kostolov bude na Slovensku aj v tomto roku

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 12:23 • 2 min
Noc kostolov bude na Slovensku aj v tomto roku

TRNAVA - Noc kostolov bude na Slovensku aj v tomto roku, jej termín je stanovený na piatok 29. mája. Vo večerných hodinách bude otvorených viac ako štyridsať kostolov, najviac v Nitre a blízkom okolí. Ich správcovia pripravili pre návštevníkov rôznorodý duchovný a spoločenský program.

slovakia

left justify in out

Noc kostolov mala svoju premiéru pred desiatimi rokmi vo Viedni, postupne sa podujatie rozšírilo do celého Rakúska a ďalších krajín. Na Slovensku ho začali v roku 2010 organizovať v Nitre, od roku 2011 sa podujatie vďaka vtedajšiemu trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi rozšírilo na celé Slovensko.


Bývalý Kostol a kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej pri obci Dechtice, z ktorého zostali už len ruiny, bude súčasťou Noci kostolov aj v tomto roku. Viac ako dvadsať rokov zrúcaninu pred definitívnym zánikom počas letných táborov zachraňujú dobrovoľníci. V piatok večer sa tu predstaví najskôr gitarové duo Jókaiová – Hnat, nasledovať bude spoločná modlitba dobrovoľníkov a návštevníkov pri sviečkach a potom nočná prehliadka tohto magického miesta.
V rokoch 2011 a 2012 Noc kostolov na Slovensku koordinovala Trnavská arcidiecéza s arcibiskupom Bezákom. V súčasnosti podujatie nemá oficiálneho koordinátora, farnosti sa môžu zapojiť a pripraviť si program podľa vlastného uváženia. Pred dvoma rokmi ich však Arcibiskupský úrad v Trnave upozornil, že z kostolov sa nemajú stávať kultúrne domy alebo viacúčelové sály.


Počas prvej celoslovenskej Noci kostolov v roku 2011 bolo otvorených 96 kostolov, navštívilo ich 23-tisíc ľudí. V druhom ročníku už bolo otvorených 170 kostolov a modlitební, prišlo do nich približne 28-tisíc návštevníkov. V ďalších rokoch počet zapojených kostolov výrazne poklesol.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies