Nobelovu cenu za mier získala Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní

NETKY.SK • 6 Október 2017, 11:27 • 2 min
Nobelovu cenu za mier získala Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní

OSLO - Nobelovu cenu za mier získala v tomto roku Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN). Oznámil to dnes v Osle nórsky Nobelov výbor.

slovakia

left justify in out

Podľa neho si organizácia sídliaca v Ženeve zaslúžila cenu za "jej snahu pritiahnuť pozornosť ku katastrofálnym humanitárnym následkom akéhokoľvek použitia jadrových zbraní a za jej priekopnícku snahu dosiahnuť zmluvný zákaz takýchto zbraní".

 

Výbor zdôraznil, že prevzatie Nobelovej ceny za mier Medzinárodnou kampaňou za zákaz jadrových zbraní by malo podnietiť štáty s jadrovými zbraňami, aby zvážili svoju zodpovednosť za odzbrojenie. "Ľudia na svete nechcú byť bránení jadrovými zbraňami," uviedla predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová.

 

Výkonná riaditeľka Medzinárodnej kampane za zákaz jadrových zbraní (ICAN) Beatrice Fihnová uviedla, že správu o tom, že organizácia získala Nobelovu cenu za mier, považovala najprv za "žart". Nórsky Nobelov výbor ju totiž kontaktoval tesne pred dnešným oficiálnym oznámením a ona tomu uverila, až keď názov organizácie zaznel v televízii.

 

ICAN sa podľa Fihnovej cíti "naozaj poctený" týmto ocenením. Zdôraznila, že Nobelova cena za mier je taktiež odkazom krajinám vlastniacim jadrové zbrane, že nepracujú "dosť rýchlo" na ich zákaze.

"Snažíme sa poslať veľmi silné signály všetkým štátom vyzbrojeným jadrovými zbraňami - Severnej Kórei, USA, Rusku, Číne, Francúzsku, Veľkej Británii, Izraelu, všetkým, Indii, Pakistanu, že je neprijateľné hroziť zabíjaním civilistov," uviedla Fihnová.

 

Agentúra AP pripomína, že k udeleniu ceny došlo v čase zvýšeného napätia ohľadom agresívneho vývoja jadrových zbraní Severnou Kóreou a neustálej kritiky prezidenta USA Donalda Trumpa na adresu dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu.

 

ICAN je koalíciou 468 mimovládnych organizácií zo 101 krajín z celého sveta, pripomína agentúra DPA.

 

V tomto roku bolo na Nobelovu cenu za mier nominovaných 215 jednotlivcov a 103 organizácií. Ide o druhý najvyšší počet nominácií v histórii udeľovania tejto Nobelovej ceny.

 

Vlaňajším laureátom Nobelovej ceny za mier sa stal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Podľa nórskeho Nobelovho výboru sa zaslúžil o ukončenie vyše 50 rokov trvajúcej občianskej vojny v Kolumbii, ktorá si vyžiadala najmenej 220 000 ľudských životov a vyhnala zo svojich domovov takmer šesť miliónov ľudí.

 

Tento týždeň oznámili v Štokholme nositeľov Nobelovej ceny v kategóriách fyziológia alebo medicína, fyzika, chémia a literatúra. Na budúci pondelok bude známy laureát v kategórii ekonómia. Tohtoročné ocenenie v každej z kategórií sprevádza finančná prémia vo výške deviatich miliónov švédskych korún (937.376 eur).

 

Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-96) je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies