Nobelovú cenu za mier pre vojaka Manninga žiada 100-tisíc ľudí

NETKY.SK • 13 August 2013, 06:24 • 2 min
Nobelovú cenu za mier pre vojaka Manninga žiada 100-tisíc ľudí

OSLO - Členovia Nobelovej komisie dnes dostali petíciu so 100.000 podpismi za udelenie Nobelovej ceny za mier americkému vojakovi Bradleymu Manningovi, ktorému hrozí až 90 rokov väzenia za zverejnenie tajných informácií prostredníctvom internetovej stránky WikiLeaks.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, laureátka tohto ocenenia, britská aktivistka Mairead Maguireová nominovala Manninga na cenu v júni. Argumentovala, že jeho informácie pomohli ukončiť vojnu v Iraku tým, že urýchlili stiahnutie zahraničných jednotiek z krajiny a odradili USA od ďalšej intervencie na Blízkom východe.

Americký mierový aktivista Norman Solomon odovzdal petíciu členovi komisie Aslemu Tojemu, podľa ktorého však každoročne udeľovaná cena, sprevádzaná finančnou odmenou vo výške približne 922.000 eur, "nie je súťažou v popularite" a petícia nemôže mať žiadny vplyv na Manningovu nomináciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona