Nobelovu cenu za mier dostali dvaja novinári. Kremeľ ihneď reagoval

NETKY.SK • 8 Október 2021, 16:05 • 2 min
Nobelovu cenu za mier dostali dvaja novinári. Kremeľ ihneď reagoval

MOSKVA - Vyjadrenie ruskej strany mnohých prekvapilo, keďže podľa mnohých kritikov tamojšia vláda vedie kampaň proti nezávislým a kritickým médiám.

slovakia

left justify in out

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok zagratuloval tohtoročnému laureátovi Nobelovej ceny za mier Dmitrijovi Muratovovi, ktorého ocenili za boj za slobodu prejavu v Rusku, informovala agentúra TASS. "Môžeme zagratulovať Dmitrijovi Muratovovi, ktorý sa pri práci drží svojich ideálov, je verný svojim ideálom. Je talentovaný a smelý. Samozrejme, že je to veľmi významné ocenenie. Gratulujeme mu," vyhlásil Peskov. 

 

img

 

Hovorca Kremľa však nedokázal odpovedať novinárom na otázku, či sa Muratovovi chystá gratulovať aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

Mnohých tento krok prekvapil, keďže ruská vláda v ostatnom čase rôznymi spôsobmi bojuje proti niektorým médiám a kritickým hlasom. Mnohé média napríklad zaradili na štátny zoznam tzv. zahraničných agentov, čím im vláda do značnej miery skomplikovala existenciu a mnohé preto zanikli. Niektorí ruskí žurnalisti boli tiež nútení Rusko opustiť.

 

Prečítajte si tiež: Ruský opozičný líder Navaľnyj získal cenu za slobodu prejavu

 

Samotný Muratov, spoluzakladateľ nezávislých novín Novaja gazeta, po vyhlásení laureátov Nobelovej ceny za mier toto ocenenie venoval kolegom, ktorí za slobodu obetovali svoj život. "Nie je to moja zásluha. Je to Novaja gazeta. Sú to tí, ktorí zomreli pri tom, keď bránili právo ľudí na slobodu prejavu," vyhlásil Muratov. Ten sa finančnú odmenu, ktorú spolu s Nobelovou cenou získal, rozhodol darovať na liečbu detí a novinárom, ktorých postihli sankcie Kremľa.

 

img

 

Na zásluhy novinárov periodika Novaja gazeta upozornila aj predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová"Novaja gazeta publikovala kritické články o korupcii, nezákonnom zatýkaní, manipulácii volieb. Ich oponenti na to odpovedali vyhrážkami, násilím aj vraždami," vyhlásila Reissová-Andersenová.

 

Od založenia nezávislých novín Novaja gazeta zavraždili až 6 ich novinárov — Igor Domnikov (2000), Jurij Ščekočichin (2003), Anna Politkovská (2006), Anastasija Baburovová (2009), právnik Stanislav Markelov (2009) a Natalija Estemirovová (2009). Sú to zároveň ľudia, ktorým Muratov Nobelovu cenu venoval, píše Novaja gazeta.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Rusi nakrútia prvý hraný film vo vesmíre. O čom bude?

 

Muratov je dlhoročným šéfredaktorom novín Novaja gazeta, ktoré založil v roku 1993 spolu s niekoľkými odídencami z ruského denníka Kommersant. Pod jeho vedením sa tieto nezávislé noviny zaoberali napríklad vojnou v Čečensku, korupciou, nielen v Rusku, ale aj vo svete, ako aj porušovaním ľudských práv.

 

Prvá Filipínka 

 

Nobelovu cenu za mier tento rok dostala aj 58-ročná filipínska žurnalistka Maria Ressová. Obaja laureáti si ju vyslúžili za "svoje úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre demokraciu a trvalý mier".

 

img

 

Ressová je spoluzakladateľkou digitálnej mediálnej spoločnosti Rappler, ktorá sa zaoberá investigatívnou žurnalistikou. Nobelov výbor ocenil predovšetkým to, ako používa slobodu prejavu na "odhaľovanie zneužívania moci, vyžívania násilia a stupňujúceho sa autoritárstva vo svojej domovskej krajine Filipínach"Ressová je tento rok prvou ženou a vôbec prvou Filpínkou, ktorá získala Nobelovu cenu.

 

 

Vlani Ressovú na Filipinách uznali vinnou a hrozí jej trest do 6 rokov väzenia za ohováranie. Mnohí považujú rozsudok za obrovskú ranu pre globálnu slobodu tlače, píše agentúra AP.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies