Nobelovu cenu za literatúru získala Kanaďanka Alice Munroová

NETKY.SK • 10 Október 2013, 13:20 • 2 min
Nobelovu cenu za literatúru získala Kanaďanka Alice Munroová

ŠTOKHOLM - Laureátkou tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa dnes stala kanadská spisovateľka Alice Munroová (82). Porota ju ocenila ako "majsterku súčasnej poviedky", oznámila švédska Kráľovská akadémia vied.

slovakia

left justify in out

Akadémia dostala stovky nominácií od profesorov literatúry či jazykov z celého sveta, predchádzajúcich laureátov a predsedov organizácií združujúcich spisovateľov, približuje agentúra DPA. Medzi tohtoročnými favoritmi sa spomínali aj Japonec Haruki Murakami, Američan Philip Roth, Talian Umberto Eco, Bieloruska Svetlana Alexijevičová, ale aj francúzsky spisovateľ českého pôvodu Milan Kundera.

Týždeň oznamovania mien laureátov prestížnej Nobelovej ceny odštartoval v pondelok udelením ocenenia za medicínu. Pokračovať bude v piatok oznámením laureáta Nobelovej ceny za mier a zavŕši sa v pondelok udelením ceny za ekonómiu.  

Všetky ocenenia slávnostne odovzdajú 10. decembra. Každá z cien je dotovaná sumou osem miliónov švédskych korún (približne 920.000 eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies