Nobelovu cenu za literatúru získal Francúz Patrick Modiano

NETKY.SK • 9 Október 2014, 13:38 • 2 min
Nobelovu cenu za literatúru získal Francúz Patrick Modiano

ŠTOKHOLM - Laureátom tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru sa dnes stal francúzsky prozaik Patrick Modiano. Oznámila to švédska kráľovská akadémia vied. Ocenenie je dotované sumou ôsmich miliónov švédskych korún (v prepočte 876.000 eur).

slovakia

left justify in out

Porota ocenila Modiana za "umenie spomienky, s ktorým evokuje tie najneuchopiteľnejšie ľudské osudy". Vlani túto prestížnu literárnu cenu získala kanadská spisovateľka Alice Munroová. 

 

Medzi tohtoročnými favoritmi sa okrem Modiana spomínali aj Japonec Haruki Murakami, poet Adonis zo Sýrie, ale aj bieloruská investigatívna novinárka a spisovateľka Svetlana Alexijevičová a Ngugi Wa Thiong'o z Kene. V TOP 10 autorov-kandidátov nechýbal ani ďalší tradičný nominant, americký spisovateľ Philip Roth.

 

Týždeň oznamovania mien laureátov prestížnej Nobelovej ceny odštartoval v pondelok udelením ocenenia za medicínu. Pokračovať bude v piatok oznámením laureáta Nobelovej ceny za mier a zavŕši sa v pondelok udelením ceny za ekonómiu. Všetky ocenenia slávnostne odovzdajú 10. decembra v Štokholme, s výnimkou Nobelovej ceny za mier, ktorá sa tradične udeľuje v nórskom Osle. 

 

V rokoch 1901-2013 udelili Nobelovu cenu za literatúru už 106 krát, a to dovedna 110 laureátom, medzi ktorými bolo 13 žien. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies