Nobelovu cenu za literatúru získal Bob Dylan

NETKY.SK • 13 Október 2016, 14:06 • 2 min
Nobelovu cenu za literatúru získal Bob Dylan

NEW YORK - Nobelovu cenu za literatúru získal tento rok americký hudobník, spevák a spisovateľ Bob Dylan. Sedemdesiatpäťročnému rodákovi z Duluthu v štáte Minnesota ju udelili za "vytvorenie nových básnických vyjadrení v rámci americkej tradície skladania piesní".

slovakia

left justify in out

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový, eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 37 štúdiových nahrávok. Medzi jeho najznámejšie piesne patria napríklad Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos.

 

V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Na konte má tiež viacero kníh, z ktorých najznámejšia je experimentálna poézia vo forme prózy s názvom Tarantula (1971).

 

Daniusová: Bob Dylan píše poéziu lahodiacu uchu

 

Stála tajomníčka Sara Daniusová v mene poroty zdôvodnila udelenie ceny práve Dylanovi tým, že vniesol do americkej pesničkárskej tradície nové básnické výrazy.


Udelenie prestížnej ceny Dylanovi vyvolalo medzi prítomnými novinármi veľké prekvapenie. Daniusová neskôr v rozhovore pre švédsku televíziu SKT uviedla, že Bob Dylan "píše poéziu lahodiacu uchu". Dodala, že členovia poroty pri rozhodovaní o Dylanovi "prejavili veľkú súdržnosť".


Dylan, ktorého Švédska kráľovská akadémia prezentovala ako "modlu", je vo veku 75 rokov stále aktívnym hudobníkom. V máji vydal svoj 37. album Fallen Angels, na ktorom interpretuje americké štandardy spopularizované svojho času Frankom Sinatrom.


Meno tohtoročného nositeľa Nobelovej ceny za literatúru neobvykle oznámili ako posledné, zvyčajne ho totiž zverejnia v rovnakom týždni ako mená laureátov väčšiny ostatných cien pomenovaných po vynálezcovi dynamitu Alfredovi Nobelovi.


Podľa prognóz boli favoritmi na udelenie prestížnej ceny v kategórii literatúra Keňan Ngugi wa Thiong'o, Japonec Haruki Murakami, sýrsky básnik Adonis, vlastným menom Alí Ahmad Saíd Asbar, americkí autori Philip Roth, Don DeLillo či ich kolegyňa Joyce Carol Oatesová. V "hre" bol aj nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse, ale i David Grossman z Izraela a Elena Ferrante z Talianska.

 

Adonis podľa vlastných slov nie je prekvapený, že sa nestal jej laureátom Nobelovej ceny. Uviedol to v reakcii pre francúzsky spravodajský časopis Le Point. "Nemyslel som si", že sa tak stane, povedal v španielskom Bilbau, kde sa momentálne nachádza. Dodal, že ak by Nobelovu cenu bol dostal, bol by to zo strany poroty prejav mimoriadne veľkej odvahy vzhľadom na jeho kritický postoj voči všetkým.
Vysvetlil, že kritizuje rovnako postoje arabského sveta, Európy i Francúzska, a to "všeobecne". "Znova a znova hovorím, že sú to stále tí istí, ktorí ničia Jemen a ktorí si berú 'na starosť' štvrť ovládanú zaplatenými povstaleckými žoldniermi v Aleppe," vyhlásil.


Podľa Le Point sa porota rozhodujúca o udelení Nobelovej cena za literatúru chcela tento rok vyhnúť jej spolitizovaniu. Vlani sa totiž jej laureátkou stala bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevičová, ktorá je veľkou kritičkou súčasného bieloruského vedenia i sovietskej minulosti. Adonis je považovaný za najvýznamnejšieho zo súčasných básnikov arabského sveta. Nedávno mu vyšla veľmi angažovaná esej Násilie a islam, ako aj zbierka básní Jeruzalem. Adonis je už nositeľom niekoľkých významných cien, nedávno sa stal laureátom Ceny princa Pierra de Monaco.


Nobelova cena je tento rok dotovaná sumou osem miliónov švédskych korún (822.000 eur).

 

Nobelovu cenu za literatúru udeľuje Švédska akadémia od roku 1901, v rokoch 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 a 1943 ju však nevyhlasovali. Zatiaľ ju udelili celkovo 113 autorom, z toho štrnástim ženám, avšak Boris Pasternak a Jean-Paul Sartre túto poctu odmietli - Pasternakovi to 'odporučil' vtedajší Sovietsky zväz a Sartre žiadne oficiálne ceny neprijímal. Štyri razy sa stalo, že sa o ocenenie delili dvaja autori, no nik ju zatiaľ nedostal dvakrát. Najmladším laureátom bol Rudyard Kipling, ktorý si Nobelovu cenu prevzal ako 42-ročný, a najstaršia bola v tom čase 88-ročná Doris Lessing. Nobelovu cenu za literatúru zväčša udeľujú za celoživotné dielo, no deväťkrát sa stalo, že ju autor dostal za konkrétnu knihu. Napríklad Ernest Hemingway si ju odniesol za Starca a more (1952), John Galsworthy za Ságu rodu Forsytovcov (1906 - 1921) či Thomas Mann za titul Buddenbrookovci (1901).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona